Egy fantom áll a cseh elnök mögött?

Terézia Kaslová, a neves cseh író és publicista, Ferdinand Peroutka unokája, nagyapja jó hírnevének megsértése és valótlan állítások miatt bírósági úton szeretné kötelezni Milos Zeman cseh elnököt a nyilvános bocsánatkérésre. Zeman egy hivatalos rendezvényen egy olyan cikkre hivatkozva nevezte nácibarátnak Peroutkát, amelyet hónapok óta sem találnak.

Frantisek Vyskocil, a felperes jogi képviselője lapunknak elmondta, hogy formálisan a cseh államot perelte be. – Az elnök úr ugyan azt állítja, hogy évekkel ezelőtt olvasta azt az ominózus cikket, amelyben a szerző állítólag 1939 táján Adolf Hitlert úriembernek minősítette és más felháborító véleményt is kifejtett, ám az általa említett írást azóta sem találják, pedig a szóvivője esténként és a hétvégeken a könyvtárakban lapozgatja az akkori újságokat, de semmit sem talált. Nem is találhat, mert ilyesmit a rossz hírbe hozott szerző sosem írt. Az ügyet tisztességesen, az elnök úr nyilvános bocsánatkérésével szeretnénk lezárni, s mivel erre nem hajlandó, bírósági úton köteleznénk erre – közölte az ügyvéd.

Zeman az év elején a Prágában megrendezett Let My People Live! (Engedjétek élni a népemet!) nemzetközi fórumon az értelmiségieknek a történelmi sorsfordulók idején tapasztalt árulásáról és súlyos tévedéseiről szólva tanulságos példaként a neves cseh író és publicista megnyilvánulásaira hivatkozott. A cseh elnök szerint Ferdinand Peroutka a múlt század harmincas éveinek végén elragadtatással írt Hitlerről, úriembernek nevezte őt. Az 1938. szeptember 29-én létrejött müncheni egyezmény kapcsán pedig úgy vélekedett, hogy „ha nem énekelhetünk az angyalokkal, akkor vonyítsunk együtt a farkasokkal”.

A Ferdinand Peroutka örökösei nevű civil szervezet nyílt levélben felháborító melléfogásnak minősítette Milos Zeman kijelentését. A továbbiakban rámutatnak arra, hogy az államfő megalapozatlan véleményével súlyosan megsértette Ferdinand Peroutka emlékét, aki az emberpróbáló időkben sem veszítette el morális integritását.

„Évekig szenvedett a náci koncentrációs táborokban, mert nem volt hajlandó behódolni a náciknak. Az 1948-as prágai kommunista puccsot követően pedig az Egyesült Államokba emigrált, ugyanis egyaránt megvetette a barna és a vörös diktatúrát” – hangsúlyozzák a nyílt levél szerzői.

Érdeklődésünkre az elnöki szóvivő közölte, hogy tovább keresi az ominózus cikket, mert nem kételkedik az államfő szavaiban.

– Bízom abban, hogy végül csak rátalálok, a felperes pedig visszavonja a feljelentést – tájékoztatott Jirí Ovcácek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.