Bírósággal fenyegetik a nem szoptató anyákat

Szoptatásra kötelezik az anyákat az Egyesült Arab Emirátusokban. Aki ezt megszegi, azt bíróság elé állíthatják.

Az új törvény szerint a csecsemőket kétéves korukig kötelező szoptatni. Mindez az új gyermekvédelmi törvény része - számol be a törvényről a Der Standard. Az új törvény azonban megosztja a politikusokat is. Az emirátusok szociális miniszter asszonya kétségeit fogalmazta meg, mert szerinte nem épp kívánatos irány, hogy a szoptatás elmaradása miatt a férjek beperelhetik a feleségüket.

Egy önsegélyező csoport, amely a szülés után lelki problémákkal küzdő nőket támogatja, és maga is a szoptatás támogatásáért küzd, szintén bírálta a törvényt. Kriminalizálja az anyákat, és a büntetés kilátásba helyezésével túl messzire megy - mondják.

Egyelőre nem tudni, hogy a törvényt a hatóságok valóban alkalmazzák-e a gyakorlatban, de a férfiak körében már korábban voltak olyan hangok, hogy az efféle kötelességüket elhanyagolható nőket meg kellene büntetni. Felvetették azt is, hogy azoknak a gyerekeknek, akik elvesztették az anyjukat, vagy az valamilyen okból nem tud szoptatni, bocsássanak rendelkezésükre dajkákat. „Kétéves koráig minden gyereknek joga van a szoptatáshoz" - dörögte Szultan al Szamahi a The National című lapban, hivatkozva azokra a kutatásokra, amelyek szerint az anyatej a gyerek fejlődésében alapvető fontosságú. A parlament egy másik tagja pedig egyenesen úgy vélekedett, hogy a szoptatás nem választás kérdése, hanem kötelező. Ez része a gyerek felnevelésének.

A törvény azt is előírja, hogy az országban minden kormányzati épületben kötelező szoptatószobákat a dolgozó anyák rendelkezésére bocsátani. A 77 paragrafusból álló új törvény egyebek mellett lehetővé teszi, hogy a családban veszélyeztetett gyerekeket elvegyék a szülőktől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.