Bíróság mondta ki: eggyel több román herceg van

A bukaresti legfelső bíróság kedden jogerősen kimondta, hogy tagja az uralkodóháznak a román királyi családból való származásának elismeréséért huszonegy éve küzdő Paul herceg.

A pert 1991-ben indította a 64 éves Paul herceg, aki apja nevében kérte, hogy ismerjék el egy lisszaboni bíróság 1955-ben meghozott döntését, miszerint 2006-ban elhunyt apja, Carol Mircea Grigore törvényes fia II. Károly volt román királynak. Carol Mircea Grigore II. Károlynak 1953-ban bekövetkezett halálakor indította el Portugáliában az apasági pert, amelyet megnyert, és ezt most a román legfelső bíróság is elismerte.

A mostani per a Hohenzollern–Sigmaringen uralkodói ház román ágában több mint fél évszázada dúló örökösödési vitának a végkifejlete. A vita a két világháború közötti időkből ered, amikor a diktatórikus hajlamairól és kicsapongó életéről hírhedt II. Károly egy táncosnővel, Zizi Lambrinóval szűrte össze a levet, megbotránkoztatást keltve a román királyi családban.

A titokban megkötött és a román királyi család által el nem ismert, majd később jogi úton felbontatott házasságból született Carol Mircea Grigore, aki Paul herceg édesapja. II. Károlynak Carol Mircea Grigore volt az első, törvénytelen fia. A román királyi család jelenlegi feje, Mihály király csak a második szülött, ez képezi az örökösödési vita alapját.

A tavaly a 90. évét ünneplő Mihály király azonban továbbra sem ismeri el, hogy unokaöccse, Paul herceg a román királyi családhoz tartozna. Az uralkodóház kedden kiadott közleménye leszögezi, hogy a bírósági döntés nem ruházza fel Pault dinasztikus joggal, és úgy véli, hogy a román királyi család fejeként, csak Mihálynak van joga eldönteni, ki tagja az uralkodóháznak. 

A közlemény szerint a román királyi család korábbi vezetői, Ferdinand és II. Károly sem ismerték el Carol Mircea Grigorénak és leszármazottainak dinasztikus jogát.

Bukarest az elmúlt években visszaszolgáltatott Mihálynak számtalan impozáns ingatlanból – például a sinaiai Peles-kastély –, ékszergyűjteményből és festményből álló vagyont. Románia köztársaság, a királyi családnak történelmi szerepén túl nincs hatalma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.