Bíróság előtt hazudott a püspök

Németországban ügyészségi eljárás indult a római katolikus limburgi egyházmegye püspöke ellen.

A hamburgi ügyészség úgynevezett büntetőparancsot adott ki Franz-Peter Tebartz-van Elst ellen. A hatóság szerint a püspök nem mondott igazat a hamburgi tartományi bíróság előtt tett, esküt helyettesítő nyilatkozatában. A limburgi püspök ezért pénzbüntetést kaphat. A büntetőparancsról a hamburgi járásbíróság dönt.

A háttér egy vita a Spiegel és Tebartz-van Elst között a püspök egy indiai repülőútjával kapcsolatban. A püspök az esküt helyettesítő nyilatkozatban azt állította, hogy a lap egy munkatársával folytatott beszélgetése során az újságíró nem tette fel neki azt a kérdést, hogy első osztályon utazott-e, ő pedig nem mondta azt, hogy az üzleti osztályon utazott.

Franz-Peter Tebartz-van Elst egy másik ügy miatt is sokat szerepel a német sajtóban. A hét elején kiderült, hogy új rezidenciájának felépítésére az eredetileg tervezett 2,5 millió euró helyett 32 millió eurót kell költeni. A német püspöki konferencia vizsgálatot indított az ügyben. A püspök a Bild című lapban csütörtökön megjelent interjúban azt mondta, a költségek egyebek között a műemlékvédelmi követelmények miatt ugrottak meg. A műemlékvédelmi hatóság vitatja, hogy az építési engedélyezési folyamatban a beruházás drágulását előidéző döntéseket hozott.

A Frankfurt térségében fekvő egyházmegye püspökét tekintélyelvűnek tartott vezetési stílusa miatt is széles körben bírálják. Szeptember elején a Vatikán megbízásából Giovanni Lajolo érsek Limburgba utazott, hogy tájékozódjon a helyzetről és megpróbálja összebékíteni a vitázó feleket, vagyis - a Deutschlandfunk közszolgálati rádió összeállítása szerint - a püspök konzervatív támogatóit és liberális bírálót.

Franz-Peter Tebartz-van Elst 2008-ban lépett hivatalba. A Der Spiegel szerint a püspök tevékenysége nyomán kilépési hullám indult el, 2012 végéig 25 ezren hagyták el a katolikus egyházat az irányítása alatt álló egyházmegyében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.