Bíróság előtt a megkísértett frakcióvezető

Ernst Strassert két, lobbistának álcázott brit újságíró kísértette meg: 100 ezer eurót kínáltak neki, ha ki tudja járni egy uniós törvényjavaslat módosítását. A „provokátorok” közel hatvan EP-képviselőnek ajánlottak egyezséget, a pénzre csak hárman „vetődtek”.

Az egykori osztrák belügyminiszter (2000–2004), néppárti európai parlamenti (2009–2011) frakcióvezető, Ernst Strasser korrupciós ügyében kezdődött meg hétfőn a bírósági eljárás a bécsi tartományi bíróságon.

Strassert két, lobbistának álcázott brit újságíró a Sunday Timestól kísértette meg: 100 ezer eurót kínáltak neki, ha ki tudja járni az elektromos hulladékok megsemmisítéséről szóló uniós törvényjavaslat módosítását vagy elvetését. A „provokátorok” közel hatvan EP-képviselőnek ajánlottak egyezséget, a pénzre azonban csak hárman „vetődtek”: az osztrák politikuson kívül egy szlovén és egy román képviselő.

A vesztegetésről az újságírók rejtett videofelvételt is készítettek, az interneten mindmáig látható beszélgetésen az 56 esztendős Strasser illumináltnak tűnik. Pártja nyomására az eset kirobbanása után az alsó-ausztriai származású politikus lemondott magas tisztségéről, majd a Néppártból is kilépett. Állítása szerint ő csak színlelte az alkudozást az angol duóval. Azt feltételezte, hogy a CIA emberei, ezért akart nyomra lelni.

Strasser védői szerint nem csupán arról kell a bíróságnak döntenie, hogy a politikus igazat mond-e, hanem arról is, hogy egyáltalán történt-e bűncselekmény – elvégre tényleges pénzmozgásra nem került sor. Az első tárgyalási napon videokonferencián meghallgatták a német Karl-Heinz Florenz EP-képviselőt, akit az elektrohulladék szakértőjeként az osztrák frakcióvezető rá akart beszélni a törvényjavaslat megváltoztatására. Florenz szerint mindössze hatvan másodpercet beszélt a folyosón a számára addig ismeretlen képviselővel, és a javaslatát annyira megalapozatlannak találta, hogy a kérést maradéktalanul hárította.

A várhatóan nyolc-tíz napos tárgyalást nagy bel- és külföldi érdeklődés övezi, rendőri vezetők is megjelentek egykori főnökük perét meghallgatni. Ha bebizonyosodik a korábbi esetekben is korrupcióval vádolt Strasser bűnössége, akár tíz évet is kaphat. Hosszú idők óta ő az első olyan magasrangú politikai vezető Ausztriában, akit vádlottak padjára ültettek, elődei többnyire megúszták a börtönt. A Strasser-per egyfajta kísérleti léggömbnek is tekinthető: december közepén tárgyalják a kiterjedt vesztegetéssel vádolt, egyes ügyeiben Strasserhez kapcsolódó Alfons Mensdorf-Pouilly viselt dolgait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.