Bíróság elé állítják Mohamed Murszit

A júliusban puccsal megbuktatott egyiptomi elnök ellen erőszakra való felbujtás a vád.

Bíróság elé állítják Mohamed Murszit és a mögötte álló Muzulmán Testvériség 14 letartóztatott tagját – jelentette be vasárnap Hesam Barakat főügyész Kairóban. Murszi ellen erőszakra való felbujtás egy tavaly december 4-i incidens miatt, amikor hét ember vesztette életét a kairói elnöki palota mellett tartott, zavargásokig fajuló tüntetésen. A vád szerint Murszi parancsot adott a köztársasági gárdának, az ülődemonstráció feloszlatására, amit a parancsnokok megtagadtak, a tanácsadói viszont szóltak az elnök támogatóinak, hogy bánjanak el tüntetőkkel. A hét halott mellett az incidensnek több száz sérültje is volt.

A per időpontját még nem tűzték ki.

Murszit Abdel Fatah al-Sziszi tábornok, védelmi miniszter vezetésével a hadsereg július 3-án eltávolította a hatalomból, miután egy héten át tüntetéseken százezrek követelték a lemondását a gazdasági helyzet – főleg az áruhiány miatt. Az elnök és a konzervatív iszlamista Muzulmán Testvériség hívei ezután utcára vonultak, két kairói ülődemonstrációjukat a hadsereg augusztus 14-én erővel felszámolta. Az ekkor kitört összecsapásoknak több mint ötszáz halálos áldozatuk volt, köztük a biztonsági erők száz tagjával.

Murszi a puccs óta a hadsereg őrizetében van, a Muzulmán Testvériség vezetőit pedig letartóztatták, ellenük szintén erőszakra való felbujtás a vád. A megbuktatott elnök nyakában egyébként már van egy per, amiért a 2011-es forradalom alatt megszökött a börtönből, az ügyészek szerint a szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász segítségével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.