Bíróság elé állítanák Bakijevet

A kirgiz átmeneti kormány feje közölte szerdán, hogy Kurmanbek Bakijevnek, az ország megbuktatott elnökének bíróság előtt kell felelnie tetteiért a múlt heti, 84 halálos áldozattal járó heves összecsapások után.

– Bakijev túllépett mentelmi jogának határain azzal, hogy vérontást okozott, és most bíróság elé kell állnia – mondta Róza Otunbajeva, miután Biskekben tárgyalt Robert Blake közép- és dél-ázsiai ügyekkel megbízott amerikai külügyi államtitkárral. Az utóbbi derűlátóan nyilatkozott a helyzet stabilizálását célzó kirgiz kormányintézkedésekről, és kijelentette, hogy országa kész segítséget nyújtani a kirgiz hatóságoknak.

Otunbajeva a megbeszélés után azt mondta az újságíróknak, hogy nem került szóba a Biskek közelében lévő Manasz légitámaszpont, amelynek igen fontos szerepe van az amerikai csapatok afganisztáni tevékenységében. Az átmeneti kormány mindenesetre korábban már biztosította az amerikaiakat, hogy továbbra is használhatják a bázist. Blake az első magas rangú amerikai vezető, aki Biskekbe látogat Bakijev elnök hatalmának múlt heti megdöntése óta.

A kirgiz hatóságok elfogatóparancsot adtak ki Bakijev testvérei, köztük Dzsanibek Bakijev ellen, aki az elnöki gárda vezetője volt. Azzal vádolják, hogy ő adott parancsot a rendfenntartó erőknek a tüntetőkkel szembeni lőfegyver-használatra. Otunbajeva asszony ugyanakkor nem zárta ki a tárgyalásokat a megbuktatott elnökkel. Elmondta azt is, hogy az átmeneti kormány egyik tagja, Azimbek Beknazarov szerdán az ország déli részére utazott, hogy találkozzék a helyi lakosság képviselőivel és esetleg Kurmanbek Bakijevvel is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.