Bíróság elé állítanák a jemeniek volt elnöküket

Több ezren tüntetnek a jemeni fővárosban, miután tegnap a parlament megszavazta, hogy a leköszönő elnök, Ali Abdullah Száleh büntetlenül távozhat hivatalából és bíróság elé sem állítják. A tüntetők szerint azonban a mészárosnak bűnhődnie kell.

A demonstrálók azt szeretnék, ha a volt elnököt igenis megbüntetnék, amiért az ellene egy éven át folytatódó felkeléseket vérbe fojtotta és több száz embert megöletett. Az 1978 óta hatalmon lévő elnök a masszív tüntetések után végül a Perzsa-öböl-béli államok nyomására írta alá lemondó nyilatkozatát. Száleh azonban bebiztosította magát: lemondása egyik feltétele volt, hogy büntetlenül távozhasson hivatalából, írja a BBC

Jemenben épp egy éve vonultak utcára a kormányellenes tüntetők
Protesters march during an anti-government demonstration in Radfan, a district in the southern Yemeni province of Lahej January 27, 2011. Thousands of Yemenis took to the streets of Sanaa on Thursday to demand a change of government, inspired by the

A szombaton elfogadott törvény teljes és nem visszavonható büntetlenséget biztosít, ami azt jelenti, hogy semmiért sem fogják felelősségre vonni, amit 34 éves uralma alatt elkövetett. Fő tisztviselői azonban csak részleges büntetlenséget kaptak, terrorizmus és korrupció miatt azonban bíróság elé állíthatják őket. 

A vasárnapi tüntetők plakátjaikkal ezért arra akarják rávenni a parlamenti képviselőket, hogy vonják vissza döntésüket és Száleh is legyen büntethető. – Kötelességünk kivégezni a mészárost – skandálta a tüntető tömeg a Változás terén – hisz ez volt a tavalyi demokratikus mozgalom egyik fő követelése – mondták az AFP-nek. A biztonsági erőket – amelyek az elnök, a családja és a hozzá hűséges fegyveresek biztonságáért felelősek – a kormányellenes tüntetők kivégzésével gyanúsítják.

Egy másik tüntetésben, mely egy időben zajlik az elnök elleni demonstrációval, katonai csapatok zártak le utakat és a fővárosi repülőteret a légierő parancsnokának, Mohammed Száleh tábornoknak – az elnök testvérének – elmozdítását követelve.

A békemegállapodás szerint az elnök alelnökének adja át a hatalmat és elhagyja az országot. A BBC helyi tudósítója szerint azonban az eredeti tervhez képest már kis csúszás van, mivel egyelőre úgy tűnik, lehetetlen olyan úticélt találni, ami megfelelne neki. Száleh ugyanis az Egyesült Államokba távozna, Washington azonban visszautasította vízumkérelmét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.