Bíróság: Minden Greenpeace-est szabadon kell engedni

Már csak egyikük foglya az oroszoknak.

Az ENSZ Hamburgban működő tengerjogi bíróságának határozata szerint az orosz hatóságok kötelesek megszüntetni 3,6 millió euró óvadék fejében a nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistáinak előzetes letartóztatását. Az óvadékot a holland kormánynak kell elhelyeznie bankgarancia formájában. Az aktivisták hajója, az Arctic Sunrise elhagyhatja az orosz felségvizeket. Shunji Yanai, az ITLOS elnöke hangsúlyozta: a döntés kötelező érvényű.

Az eljárást Hollandia kezdeményezte, miután az orosz hatóságok szeptemberben feltartóztatták a holland zászló alatt hajózó jégtörőt, és letartóztatták a fedélzeten tartózkodó 30 Greenpeace-aktivistát. Oroszország bojkottálta az eljárást, arra hivatkozva, hogy fenntartásokkal ratifikálta az ENSZ tengerjogi egyezményét (UNCLOS), amely rendelkezik a bíróság felállításáról.

A Greenpeace 28 tagja és két fotósa szeptember 19-én az orosz kőolajkitermelés ellen tiltakozott a Pecsora-öbölben található orosz Prirazlomnaja fúrótoronynál. Az orosz hatóságok előbb kalózkodással vádolták meg őket, majd garázdaságra enyhítették a vádat. Pénteken 29 aktivistát szabadlábra helyeztek, de az ország területéről nem engedik ki őket az ellenük indított büntetőeljárás lezárásáig. A 30. aktivista előzetes letartóztatását három hónappal meghosszabbították.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.