Bíróság előtt a Megaupload alapítói

Két hét és eldől, hogy kiadja-e Új-Zéland Kim Dotcomot és társait az Egyesült Államoknak.

Hétfőn kezdődött a német Kim Dotcom - eredeti nevén Kim Schmitz - és három társának meghallgatása Új-Zélandon. A közel négy éve zajló jogi huzavona után most arról döntenek, hogy kiadják-e a őket Amerikának - számolt be a BBC.

A Megaupload fájlcserélő alapítóját, Dotcomot és a vállalkozás három másik vezetőjét az Egyesült Államokban szerzőijog-sértés, összeesküvés és felbujtás szerzőijog-sértésre, pénzmosásra, és csalásra vádjával állítanák bíróság elé.

"Ez az ügy nem csak rólam szól, hanem arról, hogy mekkora ellenőrzést engedünk, hogy az Egyesült Államok vállalatai és kormánya gyakoroljanak az internet felett" - írta Dotcom a meghallgatás előtt Twitterén.

Az alapítója napszemüvegben és baseballsapkában érkezett a tárgyalásra KIM.COM rendszámú Mercedes SUV autóján - tudósított a Reuters. Üdvözölte a karzaton helyet foglaló támogatóit, de távolabb ült vádlott társaitól. Hátpanaszaira hivatkozva - ahogy azt az egyik helyi rádióban elmondta - saját széket, egy fekete bőr karosszéket is hozott magának. 

Dotcom új-zélandi házát 2012-ben  rohanták meg az FBI-jal együttműködő rendőrök. Az amerikai hatóságok szerint Dotcom és a Megaupload három vezetője több, mint 500 millió dolláros kárt okozott filmstúdióknak és zenei cégeknek és 175 millió dollárnyi haszonra tett szert azzal, hogy a fizető ügyfeleiket arra biztatta, tároljanak és osszanak meg szerzői jogi védelem alatt álló tartalmakat, például filmeket és TV-show-kat.

Az ügyet nagy érdeklődéssel figyeli a média és a fájlcserélőkkel foglalkozó fejlesztők. A per egyfajta próbája annak, hogy milyen messzire hajlandó elmenni Washington, hogy megvédje az Egyesült Államokban a szerzői jogok tulajdonosainak érdekeit.

A világ egyik legnagyobb fájlmegosztójának számító Megaupload oldalát 2012-ben kapcsolták le az Egyesült Államok hatóságai, amire nem késett a válasz sem. Az Anonymous hackercsoport megbénította az amerikai igazságügyi minisztérium, az FBI és a világ legnagyobb zeneipari cége, a Universal Music honlapját.

A hétfői tárgyalási nap jórészt formális eljárási kérdésekkel telt. A meghallgatás a tervek szerint két hétig tart majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.