Bíróság előtt a gyermektolvajok

Megkezdődött azon argentin orvosok tárgyalása, akik a katonai junta idején félezer gyermek elrablásában segédkeztek. A per történelmi jelentőségű, hiszen most először felelnek bíróság előtt egészségügyi dolgozók.
A nyolcvanas éveikben járó orvosok nem gondolták, hogy valaha felelniük kell még több mint húsz évvel ezelőtti tetteikért, ám az argentin ügyészek úgy vélték, hogy Norberto Biancónak, Raul Martinnak és Luisa Yolanda Arroche bábának döntő szerepe volt abban, hogy ötszáz csecsemőt elszakítottak az édesanyjuktól. Az aggastyánokat – akik egyebek között anyakönyvi kivonatokat hamisítottak –, gyermekrablással vádolják.

Az áldozatok az 1976 és 1983 között hatalmon lévő katonai juntával szemben álló, baloldali politikai foglyok voltak, többségük a szülés pillanatában börtönben tartózkodott. Becslések szerint mintegy 500 újszülöttet raboltak el ilyen körülmények között, majd a rendszerhez hű pároknak adták őket, a szülőket pedig meggyilkolták, vagy eltüntették.

„Nagyon fontos tárgyalás ez, mert azoknak az orvosoknak és bábáknak a bűnrészességéről döntenek, akik közvetlenül felelősek voltak ezekért az emberiség elleni bűncselekményekért" – idézi Francisco Madariaga szavait a BBC. A 36 éves férfi maga is súlyosan érintett az ügyben, ugyanis születése után elszakították édesanyjától.

„A tárgyalás után végre megtudjuk, hogy mit tettek anyáinkkal a születésünk után. [A felelősöket] megbüntetik, s az igazság győzedelmeskedni fog, mert mi a vagyunk a bűn élő bizonyítékai" – nyilatkozta a férfi az AFP hírügynökségnek. Madariaga édesanyja baloldali militáns volt, akinek végül soha nem bukkantak a nyomára.

A piszkos háborúnak nevezett időszakban legalább 30 ezer embert gyilkoltak meg, illetve tüntettek el, mindazokat a baloldaliakat, akiket a rendszer ellenségeinek tartottak. Az 500 csecsemőáldozat közül az idők során genetikai vizsgálatok segítségével mintegy száznak sikerült fényt derítenie eredeti származására, és volt olyan, aki évtizedek után, felnőttként megtalálta nagyszüleit is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.