Bíróság előtt a cseh Madame Pompadour

Kedden és szerdán a prágai városkerületi bíróságon zárt tárgyalással folytatódik a cseh exkormányfő volt hivatalvezetőjének és mostani feleségének, Jana Necasová-Nagyovának a pere, akit hatalommal való visszaéléssel, valamint több millió koronás adócsalással vádoltak meg.

Petr Necast, valamint a katonai hírszerzés több magas rangú tisztjét is beidézték. Ők a vádirat szerint törvényellenesen figyelték meg a cseh exkormányfő első feleségét, Radkát. Vallomásukban állítólag azt bizonygatták, hogy azért hajtották végre a volt hivatalvezető utasítását, mert Radka asszony körül vallási szekta tagjai tűntek fel, ami az ország szempontjából biztonsági kockázatot jelentett. Állításukat azonban a tanúként már kihallgatott volt feleség azzal cáfolta, hogy sosem találkozott semmiféle gyanús alakokkal.

Petr Necas nyolc éve, még munkaügyi miniszterként ismerkedett meg a hivatalban akkor részmunkaidőben dolgozó Jana Nagyovával, akit aztán 2010 őszétől immár miniszterelnökként a kabinetfőnökévé nevezett ki. A prágai Insider internetes portál értesülései szerint a bére 30 ezer korona volt (hozzávetőleg 330 ezer forint) amihez 46 ezer korona költségtérítés és rendszerint jelentős prémium is járult.

A prágai Madame Pompadournak nevezett hölgy havi nettó bevétele állítólag meghaladta a 200 ezer koronát, ami még az államfő és a miniszterelnök alapjárandóságánál is nagyobb összeg. A beavatottak szerint egy éven belül valóságos teljhatalmat vívott ki, csaknem minden fontos ügyről – különösen az állami hivatalok és cégek vezetőinek kinevezéséről – tulajdonképpen ő döntött. Prágai lapok szerint ezt azért tehette meg, mert intim kapcsolatba került a cseh kormányfővel.

Két éve a rendőrség páratlan méretű – a kormányhivatalban és több minisztériumban végrehajtott – razziája során Jana Nagyová több más személlyel együtt vizsgálati fogságba került, majd egy hónap után kiengedték őket, azóta szabadlábon védekeznek. Mindezek után Petr Necas lemondott a kormányfői és pártelnöki tisztségéről.

A korábban példás házaséletet élő, négy gyermeket nevelő exkormányfő azt is bejelentette, hogy válik, és feleségül veszi volt kabinetfőnökét. Ő már korábban szakított első férjével, aki egyébként a második világháború után Dél-Szlovákiából kitelepített magyar család sarja. Petr Necas és Jana Nagyová tavaly keltek egybe, azóta Prágában élnek. Kedden délelőtt egymás kezét fogva jelentek meg a tárgyaláson.

A bírósági tárgyalás előtt Necasová közölte az újságírókkal, hogy bizonyosra veszi a felmentését, mert mindössze politikai színjáték folyik ellenük. „Idén a németországi tanfolyam elvégzése után saját céget alapítottam, coachinggal foglalkozom, amely a megújulás képességére, karrierépítésre neveli, főleg önvizsgálat révén az ügyfeleimet. Életem során sokszor ütköztem leküzdhetetlennek vélt akadályokba, de sosem adtam fel, mindig találtam magamban kellő lelkierőt, akaratot a talpra állásra és az újrakezdésre. Ezeket a tapasztalataimat kívánom átadni nekik” – nyilatkozta magabiztosan.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.