Bíróság előtt a cseh Madame Pompadour

Megkezdődött a prágai városkerületi bíróságon Jana Necasová-Nagyová, valamint a cseh katonai hírszerzés három magas rangú tisztjének másodfokú pere, amelyet nemcsak a prágai, hanem a külföldi sajtó is nagy érdeklődéssel kísér. Mindannyiukat hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolták meg. A vádirat felolvasása után a bírónő államtitkok védelmére hivatkozva zárt tárgyalást rendelt el.
Jana Necasová-Nagyová a tárgyalásra várva.
Jana Necasová-Nagyová a tárgyalásra várva.
Jan Handrejch / Fotó

Petr Necas volt kabinetfőnökét, jelenleg már a feleségét, azzal vádolják, hogy megparancsolta a katonai hírszerzés vezetőinek a miniszterelnök első feleségének, Radkának, továbbá a kormányhivatal két munkatársának a megfigyelését, akik ezt meg is tették.

A megvádolt asszonyt első fokon a bíróság egy éves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, a hírszerzés munkatársait pedig felmentette, mert a testület elfogadta azt a védekezésüket, miszerint Radka Necasová körül vallási szekta tagjai tűntek fel, ami az ország szempontjából biztonsági kockázatot jelentett. A többi vádpontot nem találták bizonyítottnak. Az ügyész azonban fellebbezett, így került sor a mai főtárgyalásra.

Petr Necas hét éve, még munkaügyi miniszterként ismerkedett meg a hivatalban akkor részmunkaidőben tüsténkedő Nagyovával, akit aztán 2010 őszétől immár miniszterelnökként a kabinetfőnökévé nevezett ki. Az Insider internetes portál másfél éve nyilvánosságra hozta, hogy Nagyová átlagbére 30 ezer korona (hozzávetőleg 330 ezer forint) amihez 46 ezer korona költségtérítés és rendszerint jelentős prémium is járt.

A prágai Madame Pompadournak nevezett hölgy havi nettó bevétele állítólag meghaladta a 200 ezer koronát, ami még az államfő és a miniszterelnök alapjárandóságánál is nagyobb összeg. A beavatottak szerint egy éven belül valóságos teljhatalmat vívott ki, csaknem minden fontos ügyről – különösen az állami hivatalok és cégek vezetőinek kinevezéséről – lényegében ő döntött.

Prágai lapok szerint ezt azért tehette, mert intim kapcsolatba került a cseh kormányfővel. Petr Necas egy ideig tagadott. Tavaly tavasszal azonban a rendőrség páratlan méretű – a kormányhivatalban és több minisztériumban végrehajtott – razziája következtében Jana Nagyová több más személlyel együtt vizsgálati fogságba került, majd egy hónap után kiengedték őket, azóta szabadlábon védekeznek.

Mindezek után Petr Necas lemondott a kormányfői és pártelnöki tisztségéről. A korábban példás házas életet élő, négygyermekes exkormányfő azt is bejelentette, hogy válik, és feleségül veszi volt kabinetfőnökét. Ő már korábban szakított első férjével, aki egyébként a második világháború után Dél-Szlovákiából kitelepített magyar család sarja.

Petr Necas és Jana Nagyová tavaly keltek egybe, azóta Prágában élnek. Csütörtök délelőtt egymás kezét fogva jelentek meg a tárgyaláson. Az asszonyt más bűncselekményekkel is gyanúsítják, de azokban az esetekben még nem került sor vádemelésre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.