Bíróság elé áll a Szíriából hazatért muszlim lány

Meghallgatja a holland bíróság azt a holland tinédzserlányt, aki édesanyja segítségével nemrég tért vissza Szíriából. A 19 éves Aichát szerdán tartóztatták le, miután hazaért Maastrichtba.
A lány nemrég tért át az iszlámra. A gyanú szerint a lány Rakkába utazott, hogy ott feleségül menjen az Iszlám Állam (IS) egy katonájához. A holland média szerint a lány februárban elhagyta az országot, hogy hozzámenjen Omar Yilmazhoz, egy holland-török katonához, aki korábban a holland hadseregben szolgált. A férfi saját állítása szerint részmunkaidős segélymunkás, kiképző és katona, azt azonban nem lehet tudni, milyen csoporthoz tartozik. A BBC-nek szerdán azt nyilatkozta a férfi, hogy elvett egy holland tizenévest, miután meghalt az a katona, akihez eredetileg hozzáment volna a lány.

„Nem működött és szakítottunk. Ő ment a saját útján, én is a magamén" – mondta.

A pénteken, zárt ajtók mögött tartandó kihallgatás során az derül majd ki, meddig tartják őrizetben a lányt. A vád várhatóan arra kéri majd a bírót, hogy hosszabbítsa meg Aicha fogva tartási idejét, míg a bizonyítékok vizsgálata tart. A nyilvános kihallgatásra három hónapon belül kerülhet sor.

Aicha édesanyja a holland kormány javaslata ellenére a török-szíriai határhoz utazott, hogy kimenekítse onnan lányát. Egymásnak ellentmondó jelentések szólnak azonban arról, hogy az édesanya, aki egyébként nem gyanúsított az ügy kapcsán, belépett-e Szíriába, vagy a török határnál várta a lányát.

Az elmúlt hónapokban több európai tinédzserlány és nő utazott Irakba és Szíriába ideológiai céllal, vagy házassági szándékkal, valamint, hogy az IS-hez csatlakozzanak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.