Bírói bojkott a népszavazásra

Az alkotmánybíróság vasárnap este bejelentette: az iszlámhívő tömegek tüntetésének nyomására meghatározatlan időre felfüggeszti tevékenységét, az egyiptomi bírókat tömörítő szövetség pedig közölte, bojkottálni fogja az új alkotmányról kiírt népszavazást.

Minden napra jut immár egy fontos hír, amely azt jelzi, hogy éleződik a hatalmi harc Egyiptomban. Órákkal azt követően, hogy az alkotmánybíróság vasárnap este bejelentette: az iszlámhívő tömegek tüntetésének nyomására meghatározatlan időre felfüggeszti tevékenységét, az egyiptomi bírókat tömörítő szövetség is közölte, bojkottálni fogja az új alkotmányról december 15-re kiírt népszavazást.

A bírók már két hete szembekerültek az elnökkel, akkor, amikor Mohamed Murszi rendeleti úton saját kezébe összpontosította szinte a teljes hatalmat. Az államfő azzal magyarázta tettét, hogy nem engedheti meg a régi rezsimet is kiszolgáló igazságszolgáltatásnak a demokratikus átalakítás hátráltatását.

Az ellenzéki erők viszont – köztük liberálisok, baloldaliak, keresztények, újságírók és bírók – úgy vélték, hogy az elnök a maga politikájával az iszlám térnyerését segíti elő. Ennek bizonysága az ő szemükben az új alkotmánytervezet, amely teljes egészében az iszlám jogrend (saría) fő elveire épül, a dokumentumot a színtiszta muszlim képviselőkből álló alkotmánytanács szövegezte meg, visszautasítva az ellenzék valamennyi törvényjavaslatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.