Bíróság elé állítják Gbagbót

A bukott elefántcsontparti elnök fegyverletételre szólította fel híveit.

Bíróság elé állítják Laurent Gbagbót, Elefántcsontpart volt elnökét, aki a tavaly novemberben elvesztett elnökválasztás óta nem volt hajlandó lemondani posztjáról - közölte hétfőn késő este a nyugat-afrikai ország államfője.

Gbagbót és munkatársait felelősségre kell vonni az általuk elkövetett bűncselekményekért - jelentette ki Alassane Ouattara a TCI televízióadón sugárzott rövid beszédében, amelyben egyszersmind nyugalomra szólított fel az ország lakóit.

Hozzátette, minden intézkedést megtettek, hogy garantálják a volt elnök biztonságát. Elmondta azt is, létrehozzák az "Igazság és megbékélés bizottságát"; a testületnek az lesz a feladata, hogy kivizsgálja a megválasztott és a volt elnökhöz hű fegyveresek által civilek ellen elkövetett atrocitásokról szóló vádakat.

Gbagbo, akit az abidjani Golf hotelben tartanak fogva, hétfő délutáni elfogása után néhány órával rövid nyilatkozatban fegyverletételre szólította föl híveit. Ouattara is próbált hatni a félkatonai alakulatokhoz szegődött, zömmel fiatal Gbagbo-hívekre, mondván, vesztett ügyért harcolnak.

Elefántcsontparton tavaly novemberben tartottak elnökválasztást, amelyet Ouattara nyert meg, s a nemzetközi közösség őt ismerte el Elefántcsontpart államfőjének. A 2000 óta hatalmon lévő Gbagbo azonban nem volt hajlandó átadni a hatalmat, ezért heteken át súlyos harcok dúltak a világ legjelentősebb kakaótermelőjének számító nyugat-afrikai országban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.