Bírálják és védik a szlovák nyelvtörvényt

A szlovák nyelvtörvény ugyanolyan rosszindulatú, mint Ján Slota bárdolatlan megnyilvánulásai. A különbség csupán annyi, hogy ezúttal a legerősebb szlovák kormánypárt, a Smer áldásával fogadták el – vélekedett Miroslav Mikolásik szlovák európai parlamenti képviselő.

Hozzátette: – Robert Fico immár csaknem három éve bizonygatja, hogy kormánya és hazája számára nem okoz gondot a Szlovák Nemzeti Párttal kötött koalíció, holott ennek éppen az ellenkezője igaz. Ahogy az Európa Tanács nemrég kiállt a lettországi orosz kisebbség hivatali nyelvhasználati jogai mellett, minden bizonynyal ugyanúgy védi majd a vitatott jogszabály kapcsán a szlovákiai magyarokét is – mutatott rá a szlovák politikus, aki a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) jelöltjeként került az EP-be.

Kolléganője, Anna Záborská néhány nappal ezelőtt lapunknak nyilatkozva ugyanígy vélekedett. Közölte azt is, hogy levélben kért állásfoglalást az Európai Bizottságtól és az Európa Tanácstól, vajon a jogszabály összhangban van-e az uniós és az emberjogi normákkal. Választ a jövő hónapban vár, miként Bauer Edit szlovákiai magyar EP-képviselő is, aki még májusban kért hasonló szakvéleményt az illetékes európai szervektől.

A szlovák társadalomban nagy hagyományokkal rendelkező, jelenleg azonban nacionalista irányvonalat követő Matica Slovenská tegnap elítélte a magyarországi politikai, kulturális, tudományos és egyházi köröknek a szlovák nyelvtörvény elleni – szerinte félrevezető – kampányát, amelyet példátlannak tart két EU- és NATO-tagország között.

„Szlovákia területén az államnyelv törvénybe iktatását a szuverenitás részének tekintjük, amely révén integráljuk hazánk polgárait. Ezzel semmiképpen sem sértik az etnikai kisebbségekhez tartozó polgárok egyéni jogait. A politikai kampány célja a szlovák társadalom etnikai alapú megosztása és az ország alkotmányos rendjének megzavarása” – olvasható a dokumentumban, amelyet hatvannyolc szlovák mélynemzeti író, történész és más értelmiségi írt alá. Ők végül felszólították a szlovák kormányt és a pozsonyi parlamentet, hogy határozottan álljanak ki a törvény következetes érvényesítése érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.