Bio-boltos lesz Joschka Fischer

A pult mögé egyelőre nem tervez beállni, de Joschka Fischer hasznos tanácsokat készül adni a kölni székhelyű REWE kiskereskedelmi konszernnek. Mégpedig arról, hogy a REWE és Billa szupermarketekről, valamint a Penny Markt diszkontokról ismert cégóriás hogyan bővítheti bio-termék kínálatát, illetve miként alkalmazhat még több környezet-, és klímabarát technológiát.

A volt zöldpárti német külügyminiszter és alkancellár az együttműködés bejelentésekor sietett leszögezni: szó sincs arról, hogy ő csak a zöld színt adná a cégtáblához. A környezetvédelmi ágazatban és zöldiparban szerzett gazdag tapasztalatait, valamint széleskörű ismereteit kívánja átadni a Németországban és Európában több mint 330 ezer embert foglalkoztató, tavaly közel 51 milliárd eurós árbevételt elkönyvelő vállalat-csoportnak. – Nem valamiféle reklámkampányban veszek részt, a REWE stratégia célnak tekinti a fenntartható fejlődést – hangoztatta Gerhard Schröder szociáldemokrata kancellár egykori koalíciós partnere. Németországban a bio-termékek egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak az élelmiszer-termékek piacán, s a jövedelmező üzletbe az olyan árletörő diszkontok, mint az Aldi vagy a Lidl is beszálltak.

A Magyarországról kitelepített sváb családból származó 62 éves ex-politikus számára nem a REWE kínálta az első jól fizető tanácsadói szerződést. Az egykori hatvannyolcas mozgalmár tavaly júniusban a Nabucco gázvezeték lobbistája lett. Feladata elsősorban Törökország „megdolgozása”. Vagyis meggyőzni Ankarát arról, hogy a stratégiai fontosságú országnak érdeke részt venni a Kaszpi-tenger térségéből, elsősorban türkmén, iráni és iraki földgázt Európa, a többi között Magyarország felé továbbítani hivatott gázvezeték-projektben.

Fischer közeli barátjával, a korábban a zöldek parlamenti frakciójában dolgozó Dietmar Huberrel tavaly alapította meg üzleti tanácsadói cégét. A tíz főt foglalkoztató Joshka Fischer & Company a Siemens és a BMW mellett az RWE energia-ipari óriásnak is ad tanácsokat.

  German Foreign Minster Joschka Fischer gives a speech at the Green Party convention in Cottbus June 14, 2003. Germany's Greens met this weekend in the eastern German town of Cottbus to discuss the social welfare reform plans in the ruling governmen
German Foreign Minster Joschka Fischer gives a speech at the Green Party convention in Cottbus June 14, 2003. Germany's Greens met this weekend in the eastern German town of Cottbus to discuss the social welfare reform plans in the ruling government with the Social Democratic Party. REUTERS/Tobias Schwarz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.