Bin Laden nem kapott menedéket Madridban

Illusztris lakója van hétfő óta a madridi Barajas reptér négyes termináljának. Itt várja sorsa jobbra fordulását Omar Osama bin Laden, az al-kaida vezér egyik fia. A 28 éves Omar feleségével Kairóból érkezett Madridba, ahonnan az előzetes tervek szerint Casablancába vette volna útját. A reptéren azonban váratlanul politikai menedékjogot kért a spanyoloktól. A madridi  belügyminisztérium első menetben (alig 48 órán belül) elutasította bin Laden menedékkérelmét. „Semmi nem indokolja, hogy megkapja ezt a státuszt” - magyarázta Rubalcaba belügyminiszter.

Ám a magát pacifistának valló fiatalember nem hagyja ennyiben a dolgot, máris fellebbezett. Az ügy akár hónapokig is elhúzódhat, legalábbis az ügyvédek reményei szerint. Madrid viszont szívesen szabadulna a nem várt vendégtől, aki – mint Tom Hanks a Terminál című filmben – máris bekvártélyozta magát a négyes terminálon. Omar Osama azt állítja, hogy pusztán a neve miatt veszély fenyegeti az életét az egész Közel-Keleten. Bár szaúdi állampolgár, az utóbbi éveket egy barátja kairói házában töltötte, de itt sem érezte biztonságban magát. Apja nézeteit nem osztja, bár többször hangoztatta, abban sem biztos, hogy egyáltalán Osama bin Laden  áll a 2001 szeptemberi new yorki illetve washingtoni támadások mögött – igaz, az „öreggel” 2000 óta nem is találkozott (viszont korábban együtt edződtek afgán és szudáni terrorista kiképző táborokban). A fémkereskedelemből élő bin Laden csemete két éve megnősült, de brit felesége sem volt elegendő ok ahhoz, hogy beengedjék Nagy-Britanniába. Áprilisban London azzal utasította vissza letelepedési kérelmét, hogy megjelenése „kockázati tényező lenne” és nem tenne jót a közhangulatnak is.

Most a spanyolok a sor. Rubalcaba belügyminiszter sebtében konzultált az ENSz menekültügyi Főbiztosságával is, de a hatóságtól azt az információt kapta: nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy Omar Osama élete valóban veszélyben forogna. Így aztán az Európai Unió szabályai szerint nem is jár neki politikai menedékjog. A barajasi reptér lakója máris fellebbezett a határozat ellen, és ha netán ismét elutasítanák, még bírósághoz is fordulhat jogorvoslatért. Ügyvédei azzal biztatják, hogy első menetben a legtöbb kérelmet visszautasítják, de csak azért, hogy később legyen idő tüzetesebben megvizsgálni az ügyet.

Omar felesége, az 51 éves Zaina al Sabah (korábban Jane Felix-Browne) az egyik spanyol napilapnak azt mesélte: férje igen letört és nagyon aggódik a biztonsága miatt, ezért tovább küzd majd a maradásért. Az asszony – aki egyébként testőrrel jár-kel Madridban - arra is panaszkodott, hogy túl nagy publicitást kapott a menedékkérelem, és a spanyol belügyminisztérium „tévedése” folytán televan a képeikkel a média. A BBC szerint a nő súlyos beteg, és az eredeti indoklás szerint gyógykezelése miatt szerettek volna visszatérni Angliába, de ragaszkodott hozzá, hogy fiatal férje is mellette legyen. A briteket ez az érv nem hatotta meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.