Bin Laden halála: a Pentagon perelné a leleplező kommandóst

A Pentagon szerint Matt Bissonnette megszegte a titoktartási kötelezettségét, amikor könyvet írt Oszama Bin Laden tavalyi likvidálásáról.

Minden jogi lehetőséget ki akar meríteni az amerikai védelmi minisztérium Matt Bissonnette-tel, azzal a kommandóssal szemben, aki tavaly május 2-án tagja volt annak az amerikai egységnek, amelyik a pakisztáni Abbottabádban végzett Oszama bin Ladennel, az a-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjével. A Mark Owen álnevet használó férfi könyvet írt arról, mi történt, az dolog pedig meglehetősen kínos Washington számára, hiszen a kommandós története több kulcsjelentőségű ponton is eltér a hivatalos verziótól. Bissonnette többek között azt állítja, hogy a  a kommandósok esélyt sem adtak az al-Kaida vezérének, és azonnal lelőtték, amint a lépcsőn felfelé nyomuló kommandósok zajára ajtót nyitott – vagyis szó nincs arról, amit a Pentagon és Fehér Ház azóta is mondott, hogy Bin Laden fegyver után nyúlt, és ezért kellett megölni tavaly május 2-án.

Bissonnette-nek csütörtökön a Pentagon levelet írt. Ebben Jeh Johnson, a védelmi minisztérium vezető jogásza arra figyelmeztette a 36 éves kommandóst, hogy a könyvvel megszegte azt a titoktartási kötelezettséget, amelyet 2007-ben írt alá, a tárca pedig ezért kész perre vinni az ügyet. A Pentagon egyébként a Nem könnyű nap című könyv egyik állítását sem vitatja, és az sem valószínű, hogy megálljt parancsolhat Bissonette-nek. A még megjelenésre váró könyv, már az előrendelések alapján bestsellernek tűnik: a kiadó 575 ezer példánnyal készül az olvasói rohamra.

Bin Ladent az amerikai kommandósok abban a pillanatban lelőtték, ahogy kinézett a lépcső melletti szobaajtón. Az al-Kaida vezére hátrazuhant, az egység pedig behatolt a helyiségbe. Bin Laden rángatózva, vérben feküdt egy ágy lábánál, a fején egy golyó ütötte lyukkal. Két nő jajveszékelt felette, az egyikük pedig puszta kézzel neki is esett a kommandósoknak. A két nőt a kommandósok végül elhúzták Bin Laden mellől, körbeállták a még mindig vergődő testet, és többször mellkason lőtték, amíg mozdulatlanná nem merevedett. Fegyvereket az egység a szobában csak akkor talált, amikor átkutatták a helyiséget.

Bissonette ez utóbbi kapcsán megjegyzi, hogy a két fegyver üres volt: Bin Laden láthatólag nem készült harcra, és nem gondolta, hogy bárki meglepheti a búvóhelyén. Az az al-Kaida vezérével a kommandósok egyébként annak ellenére végeztek, hogy a nemzetközi jogi tanács az volt, ha nem jelent veszélyt, inkább fogják el 54 férfit. A biztonsági szakértők így is azt mondják, az egység nem hibázott, amikor a félhomályba burkolózó folyosón inkább az azonnal támadásba lendült. (A CNN animációját a kommandósok támadásáról itt lehet megnézni.)

A könyvből kiderül még, hogy Bin Ladent nem éppen makulátlan kegyelettel temették a tengerbe – a helikopterút alatt egy kommandós végig a halott mellkasán ült –, de éppenséggel az is, hogy a kommandósok nem voltak oda túlságosan Barack Obama amerikai elnökért. „Egyikünk sem volt nagy rajongója az elnöknek. Tiszteltük, mert ő a hadsereg főparancsnoka, meg hogy zöld jelzést adott a küldetés előtt” – mondta erről Bissonette, aki áprilisban kitüntetéssel szerelt le a haditengerészettől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.