Bin Laden frusztrált, elszigetelt vezető volt

Nyilvánosságra hozták az Oszama Bin Laden rejtekhelyén talált levelek egy részét. Az iratokból egy frusztrált ember képe rajzolódik ki, aki megpróbált összefogni egy kontrollálhatatlan szervezetet.

Az abbottabádi rejtekhelyen talált iratokat az amerikai katonai akadémia tette közzé az interneten. Egyelőre 17 dokumentumot, 175 oldalt tártak a nyilvánosság elé a hatezerből. Ezek a 2006–2011 közötti időszakot ölelik fel, és nemcsak Bin Ladentől, hanem más al-Kaida vezetőktől is tartalmaznak leveleket. A dokumentumokat elektronikus adathordozókon találták, ezért nem lehet tudni, hogy melyiket kapták meg végül is a címzettek.

A feljegyzésekből kiderül, hogy Bin Laden nagyon elégedetlen volt azzal, hogy a muszlim csoportok egymást ölik, és arra biztatta őket, hogy inkább az Egyesült Államokat támadják. Ráadásul Bin Laden szerint a muszlimok elidegenedtek a dzsihád eszméjétől, és vissza kell állítani a hitüket. Az arab tavaszt a muszlimok történelme egyik elrettentő eseményének tartotta, és bízott abban, hogy a médián keresztül irányítani tudják majd a történéseket.

A levelekből kiderül, hogy az al-Kaida és Irán között nagyon feszült volt a viszony, a terroristacsoport ugyanis nem volt elégedett azzal, ahogyan az al-Kaidához tartozó fogvatartottak – köztük Bin Laden családjának – ügyét kezelték. A dokumentumokban nincs arról említés, hogy Pakisztán segített-e a terroristavezérnek, ahol Bin Laden kilenc évig húzta meg magát. Ugyan van szó bennük „megbízható pakisztáni testvérekről”, de az is kiderül, hogy Bin Laden óvakodott a pakisztáni titkosszolgálattól.

 Kattintson a képre, galéria nyílik!

Az iratok alapján a terroristavezér nagyon frusztrált volt. Egyrészt tartott a többi társszervezettől, másrészt nem volt képes kontrollálni azok akcióit. Adam Gadahn, kaliforniai születésű média tanácsadója például azt javasolta neki, hogy tartsa magát távol az al-Kaida iraki szárnyától. Bin Laden úgy látta, abból sem származik túl sok előnye, ha felveszi a kapcsolatot a szomáliai al-Shababbal.

Bin Laden kereste a lehetőséget arra is, hogy meggyilkolja Barack Obamát és David Petraeust, az Irakban és az Afganisztánban harcoló amerikai csapatok korábbi parancsnokát, amikor azok Pakisztánban vagy Afganisztánban járnak. Obama helyét Joe Biden vette volna át, akit azonban Bin Laden teljesen alkalmatlannak tartott az elnöki posztra, és úgy gondolta, hogy úgyis válságba vinné az USA-t. A terroristavezér arra is számított, hogy a gazdasági válság lehetetlenné teszi majd, hogy a nyugati hatalmak folytassák a háborút Afganisztánban.

A BBC tudósítója szerint az USA-nak érdeke, hogy Bin Ladent bukott vezetőként állítsa be, és ne egy olyan személyként, akivel számolni kellett volna. Így azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az al-Kaida vezér sokak számára szimbolikus figura maradt, pont azért, mert nem tudták elkapni az amerikaiak.

Bin Laden, a szabadságharcos – a kép 1989-ben Afganisztánban készült
Bin Laden, a szabadságharcos – a kép 1989-benAfganisztánban készült
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.