Bin Laden feleségei egyelőre pakisztáni őrizetben maradnak

A pakisztáni Abbottabadban amerikai kommandósok akciójában likvidált Oszama bin Laden jelenleg is őrizetben lévő családtagjai egyelőre nem hagyhatják el Pakisztánt.

Csak azután utazhatnak haza, ha arra engedélyt ad az a különleges, az iszlámábádi kormány által kinevezetett bizottság, amely vizsgálja bin Laden megölésének körülményeit.

Összesen 16 személyről van szó, akiket a pakisztáni biztonsági erők május 2-án vettek őrizetbe az amerikai különleges alakulat akcióját követően. Pakisztáni közlés szerint bin Laden három – egy jemeni és két szaúdi – feleségén kívül nyolc gyereknek kell megvárni a vizsgáló bizottság ilyen értelmű engedélyét. A szerdai bejelentés válasz volt olyan sajtóhírekre, hogy a kormány már engedélyt adott volna a legfiatalabb feleség, Amal Ahmed Abdulfattah visszatérésére Jemenbe.

A vizsgáló bizottság felállítását a kormány azt követően határozta el még júniusban, hogy Pakisztánban felháborodást váltott ki az amerikai kommandós akció ténye, azt az ország szuverenitása megsértéséként ítélték el. Főleg ellenzéki erők, köztük törvényhozók követelték, hogy egy civil, tehát nem katonai vizsgálat derítse fel bin Laden megölésének körülményeit. A bizottság, amelyet egy rangidős bíró vezet, most kedden tartotta az első ülését, s a jövő hétre tűztek ki újabb tanácskozást. Az első ülésről kiadott közleményben a bizottság felszólította a lakosságot, segítsék információikkal a vizsgálatot az abbottabadi akcióról, hogy az eljárás valóban “független, transzparens és részrehajlástól független” lehessen.


(Reuters)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.