Bin Laden egyik fia menedékjogot kért Spanyolországban

Politikai menedékjogot kért Spanyolországban Oszama bin Laden terroristavezér egyik fia - jelentette kedden az El País című napilap.

Politikai menedékjogot kért Spanyolországban Oszama bin Laden egyik fia. A 28 éves Omar bin Laden hétfőn este érkezett Kairóból Madrid Barajas repülőterére brit feleségével együtt, ahonnan érvényes jegyük volt tovább a marokkói Casablancába – értesült az El Pais.

A spanyol napilap esti online kiadása módosította a korábbi verziót, miszerint miután Omar politikai menedékjogot kért a madridi repülőtéren, továbbrepült volna Marokkó felé. Az Efe hírügynökség ugyanis időközben közölte Alfredo Pérez Rubalcaba belügyminiszter nyilatkozatát. Eszerint a szaudi útlevelet használó Omart „a törvényeknek megfelelően visszatartják” a repülőtér tranzit-termében, s közben az illetékesek tanulmányozni kezdték a menedékjog kérelmét. A belügyminiszter szerint 72 óra alatt eldöntik, hogy jogosult-e a menedékre vagy sem Spanyolországban.

Omar magát Oszama bin Laden „pacifista fiának” minősíti, elutasítva apja és az al-Kaida terrorhálózat tevékenységét. Omar a terrorista vezető negyedik fia, Oszama bin Laden első házasságából született Szaúd-Arábiában, majd tíz évig élt együtt apjával szudáni száműzetésben, utóbb pedig Afganisztánban, ahol ráadásul 2000-ig terroristák táborában is kiképezték. A 2001. szeptember 11-i támadások idején Szaúd-Arábiában tartózkodott.

A brit állampolgárságú Jane Felix-Browne-nal 2006. szeptemberében házasodott össze Egyiptomban. Az 52 éves asszony utóbb felvette a Zaina al Sabah nevet. Felesége állampolgárságára hivatkozva idén áprilisban Kairóban vízumot illetve politikai menedékjogot kért Nagy-Britanniába, de a brit követség visszautasította.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.