Lángoló tűzgömbbé vált Bin Laden családjának a repülőgépe

A néhai al-Kaida-vezér családjának a magánrepülőgépe szenvedett balesetet pénteken Hampshire-ben - közölte a Szaúd-Arábia brit nagykövetsége. 

A szerencsétlenség, amelyben a pilóta és mind a három utasa életét vesztette, a blackbushe-i reptér közelében, Surrey mellett történt. A közelben tartózkodók közül senki nem sérült meg. 

Az Embraer Phenom 300 típusú kisgép a korábbi al-Kaida-vezér családjának repülőtársaságáé volt. Milánóból tért vissza, amikor helyi idő szerint röviddel három (magyar idő szerint délután négy) után egy, a reptér melletti használtautó-kereskedés parkolójára zuhant, majd a becsapódáskor felrobbant. A szemtanúk egy „lánggömböt” láttak. Elmondásuk szerint több robbanás is volt.

A blackbushe-i repülőtér közleménye szerint a gép a kifutó végéhez közel csapódott be, leszállás közben. „Úgy tűnik, hogy a pilóta túl későn próbálta letenni a gépet, vagy megpróbált ismét felszállni, amikor rájött, hogy nem fogja elérni a kifutót" - vélekedett Phil Giles, korábbi légi baleseti nyomozó, aki szemtanúja volt a szerencsétlenségnek. „Az sem kizárt, hogy a fékekkel volt valami baj. Számtalanszor láttam már ezt a repülőgéptípust leszállni ezen a reptéren, így először fel sem fogtam, mi történik. Épp fényképeztem” – tette hozzá. Giles szerint a repülő nagyobb sebességgel közeledett a kifutóhoz az ilyenkor szokásosnál. „A következő, amire emlékszem, az irányítótorony szirénája és a rengeteg fekete füst.”

Egy másik szemtanú, Barry Wright azt mesélte, hogy azonnal füst kezdett gomolyogni a gépből, majd kisebb tűz ütött ki a jármű tetején, amely végül pillanatok alatt egyetlen lángoló tűzgömbbé vált. A közelben lakók közül többen is látták a leszálló gépet és hallották a becsapódást, majd az azt követő robbanásokat.

A szaúdi civil repülési hatóság azt közölte, hogy az Embraer Phenom 300 egy Szaúd-Arábiában regisztrált magángép volt.

Szaúd-Arábia nagy-britanniai nagykövete, Mohamed bin Navaf Al Szaúd herceg együttérzését fejezte ki a Bin Laden családnak - számolt be a BBC a követség hivatalos közleménye alapján. A nagykövetség együttműködik a brit hatóságokkal a földi maradványok mielőbbi kiadásában, hogy a eltemethessék őket Szaúd-Arábiában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.