Bill Clinton Obamát dicséri

Bill Clinton szerint utóda, Barack Obama "jól indította" elnökségét; a volt amerikai elnök az NBC televíziónak adott hétfői nyilatkozatában dicsérte a gazdasági ösztönző csomagot, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a terrorizmus veszélye nem múlt el.

Clinton azt mondta, Obama és gazdasági csapata kitűnő munkát végzett az ellenzék által bírált 787 milliárd dolláros élénkítő programmal kapcsolatban. Jó törvényjavaslat született, "tekintettel arra, hogy sietniük kellett", és meg kellett kötniük a kompromisszumokat a kongresszusban. Megítélése szerint Amerika meg fog birkózni a gazdasági válsággal. Azt is megjegyezte: ha George Bush helyett ő lett volna az elnök az elmúlt nyolc évben, akkor a gazdaság nem került volna ilyen nehéz helyzetbe. Az előző demokrata elnök szerint Amerikának a gazdasági válságon túl mindenekelőtt a terrorizmus és a tömegpusztító fegyverek problémájával kell megküzdenie.

A Los Angeles Times viszont arról írt hétfőn, hogy a liberális erők nincsenek megelégedve Obama lassú kezdésével. Az új elnök - várakozásukkal szemben - például nem törölte el azonnal az őssejtkutatás támogatására vonatkozó szövetségi tilalmat. Egyes liberális csoportok csalódtak azért is, mert Obama szerintük nem elég határozott a terrorgyanús személyekkel kapcsolatos politikában, holott a kampányban még keményen bírálta emiatt elődjét. A szakszervezetek az ösztönző csomag miatt neheztelnek Obamára, amiért nem állt ki maradéktalanul a "Vásárolj amerikai árut" elv mellett, amely szerintük azt biztosítaná, hogy a szövetségi pénzekkel amerikai termékeket és gyártókat támogatnak.

Ugyancsak bírálat éri Obamát az ellenzék részéről. Republikánus szenátorok a CNN televízióban kifogásolták, hogy nyoma sincs a beígért kétpártiságnak. Az ösztönző csomag elfogadtatásának módja szerintük azt mutatta meg, hogy Obama nem tudott változást hozni Washingtonba. John McCain szenátor, a volt republikánus elnökjelölt szerint Obama "rosszul indított". Mint mondta, "ha ilyen lesz a kétpártiság, akkor az országnak annyi", Obama nem ezt ígérte az amerikai népnek. Ez nem az a változás, amelyben bízhatunk - fogalmazott Obama egykori jelszavát kifordítva Lindsey Graham republikánus szenátor, aki szerint a demokraták szó szerint "átverték" a kongresszuson az ösztönző csomagot azon az alapon, hogy "mi nyertünk, mi írjuk a törvényeket".

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.