Bill Clinton: pompomlány vuduországban

Nem kell majd szigorú protokollhoz ragaszkodni, ha az amerikai külügyminiszter az ENSZ különleges haiti megbízottjával akar találkozni. A megbeszélést ugyanis a Clinton-házaspár nappalijában is megejthetik. Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára az USA korábbi elnökét (1993-2001) nevezte most ki a posztra; ahogy egy tisztviselő kissé rosszmájúan fogalmazott, hogy "pompomlányként" felhívja a figyelmet az amerikai kontinens legszegényebb országának súlyos gondjaira.

A 63 éves Bill Clinton még elnöksége idején szerepet játszott Jean-Bertrand Aristide haiti államfő uralmának helyreállításában - igaz, utóbbit később ismét elmozdították. Mint az amerikai exelnökök esetében ez általános, a jószolgálati ügyek sem állnak távol tőle. A nevét viselő alapítvány a HIV/AIDS, illetve az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is aktív. Ennek támogatói körébe a Fehér Ház egykori lakója nemrég kényszerű betekintést engedett, amikor felesége, Hillary Rodham Clinton külügyminiszteri kinevezése kapcsán felfedte szponzorait. „Mr. Clinton” – hiszen a vezetéknév önmagában ma már egyértelműen a nejére vonatkozik az amerikai közéletben – a 2004-es, nagy ázsiai szökőár után is „bedobta magát” a humanitárius célú pénzszerzésben, mégpedig elődje, idősebb George Bush oldalán.

Most a világ másik felén győzködheti a kormányzati döntéshozókat és a magánbefektetőket. A helybéliekkel pedig a kommunikáción van mit javítani: pár hete éppen "Mrs. Clinton" ígért nekik amerikai segítséget az állásteremtésben, ám az egyszerű textilmunkásokból álló hallgatóság tolmács híján nem értette szavait... Az ENSZ-főtitkár nemrég a helyszínre látogatva győződőtt meg róla: sürgősen lépnie kell a Hispaniola szigete nyugati részén található ország felzárkóztatására. A megugrott üzemanyag-, és élelmiszerárak mellett Haitit a természeti katasztrófák sem kímélik. Tavaly csak a Gusztáv, a Hanna és az Ike hurrikán több mint hatszáz halálos áldozatot követelt.

Az ország egyharmad részben segélyekből él, a társadalom mintegy négyötöde nyomorszinten tengődik. Ez az amerikai földrész egyetlen állama, amelyet az ENSZ a "negyedik világ" listáján, azaz a világ 49 "legkevésbé fejlett" országa között tart számon. A XX. század döntő részén az amúgy 200 éve független ország előbb amerikai megszállás alatt volt, majd a 80-as évek végéig a Duvalier-diktatúra évtizedei következtek. Ekkor nagyon sokan elmenekültek; az egyik legismertebb közülük ma Michaelle Jean, Kanada jelenlegi főkormányzója, azaz alkirályi jogkörrel felruházott de facto államfője.

Bill Clinton beszédet hallgat egy rendezvényen
Bill Clinton beszédet hallgat egy rendezvényen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.