Bill Clinton: az izraeli orosz bevándorlók akadályozzák a békét

Nagy felháborodást váltott ki Bill Clinton Izraelben azzal a véleményével, hogy az izraeli-palesztin békemegállapodás megkötésének az orosz bevándorlók a fő akadályozói.

Az Izrael egyik legfőbb barátjának tartott volt amerikai elnök, aki New Yorkban egy kerekasztal-beszélgetésen fejtette ki gondolatait újságíróknak, kijelentette: az izraeli fegyveres erők kötelékében egyre több olyan fiatal szolgál, aki a különböző telepeken élő orosz bevándorlók gyermeke, és ők azok, akik a legkeményebben ellenzik a terület megosztását. "Ez egy másik Izrael, ahol a lakosság 16 százaléka oroszul beszél"- hangsúlyozta Clinton.

A Foreign Policy című szakfolyóirat beszámolója szerint Clintonnak az a véleménye, hogy legkevésbé az orosz ajkú izraeliek tartják fontosnak a palesztinokkal kötendő békét. Izraelt "saját országuknak érzik, benne látják jövőjüket". "Az orosz bevándorlók nem tudnak elképzelni sem történelmi, sem más indokot, amely igazolná az ország területének megosztását"- idézte Clintont a folyóirat.

A volt elnök véleményének alátámasztására felidézte a Nátán Saranszki izraeli politikussal folytatott párbeszédét. Saranszki a Szovjetunióból - még annak fennállása idején - érkezett Izraelbe, és a 2000-ben, Camp Davidben tartott béketárgyalásokon az egyetlen izraeli miniszter volt, aki ellenezte a Clinton által javasolt átfogó megállapodást. Amikor álláspontja indokáról kérdezte Saranszkit, ő így válaszolt: "Nem szavazhatok mellette, orosz vagyok.... A világ egyik legnagyobb országából jöttem az egyik legkisebbe. Azt akarod, hogy ezt most kettévágjuk. Nem, köszönöm".

Clinton válasza így hangzott: "Ne gyere nekem ezzel, hiszen egy börtöncellából jöttél. Ez azért a celládnál sokkal nagyobb".

Bill Clinton szerint a béketeremtést leginkább azok az izraeliek szorgalmazzák, akik ott születtek, és családjuk sok száz év óta él azon a földön. Ők el tudják képzelni a közös jövőt, hiszen történelmi összefüggésekbe ágyazva értelmezik a helyzetet. Utánuk következnek a nemzedékek óta Izraelben élő, Európából bevándorolt zsidók, míg a főként az 1970-es években érkezett észak-afrikai bevándorlók bizonytalanok. "Amikor úgy érzik, hogy lehetséges a békekötés, akkor a békére szavaznak. Amikor úgy vélik, hogy nincs rá lehetőség, akkor a legkeményebb vonal képviselőire adják voksukat" - fejtegette Clinton.

Az izraeli kormánykoalíció egyik pártja, a szélsőjobboldali Jiszráél Béténu, amelynek szavazói között sokan vannak a volt szovjetköztársaságokból bevándorolt zsidók, az izraeli belügyekbe való beavatkozással és durva általánosítással vádolta meg Clintont. Szofa Landver, a bevándorlók integrációjáért felelős miniszter egyenesen úgy fogalmazott, hogy Clinton nyilatkozatával meg akarja osztani az izraeli társadalmat.

Sajnálkozásának adott hangot Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. Szerdán kiadott közleményében rámutatott: "Clinton, mint Izrael régi barátja, minden bizonnyal tisztában van azzal, hogy a volt Szovjetunió tagállamaiból érkezett bevándorlók hatalmas mértékben járultak hozzá Izrael fejlődéséhez és fegyveres erejének erősödéséhez".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.