Bill Clinton keményen nekiment Magyarországnak

Keményen kritizálta Magyarországot és Lengyelországot Bill Clinton, az Egyesült Államok volt elnöke. Szijjártó Péter válaszul egy közleményt is kiadott.

Putyin-féle diktatúrát akar Magyarország - állította Bill Clinton egy hétvégén tartott kampányrendezvényen. A volt elnök május 13-án a College Of New Jersey-ben kampányolt feleségének, a demokraták elnökjelöltjének, Hillary Clintonnak - számol be az Index.

- Lengyelország és Magyarország - két ország, amely nem lenne szabad az Egyesült Államok és a hosszú hidegháború nélkül - most úgy döntött, hogy a demokráciával túl sok a baj, ezért most egy Putyin-féle vezetést akarnak. Jöjjön csak egy tekintélyelvű diktatúra és ne engedjék be a külföldieket! - mondta Bill Clinton.

A volt elnök Donald Trumpot, felesége republikánus ellenfelét is elővette a beszéde közben. A magyar és lengyel kormányokkal hozta párhuzamba az ő muszlim- és mexikóiellenességét. 

Clinton szerint a demokráciát egyedül felesége tudja megvédeni.

Nem ez volt az első eset, hogy Bill Clinton kritizálta a magyar kormányt. 2014 őszen Orbán Viktorról azt mondta, hogy "szereti a tekintélyelvű kapitalizmust, de ezzel valójában csak azt mondja, hogy soha nem akar kiszállni a hatalomból".

Charles Gati: Nagyon komoly bajok vannak a magyar-amerikai kapcsolatokban

– Amerika és szövetségesei Bill Clinton elnöksége idején vállalták, hogy a NATO révén garantálják Magyarország függetlenségét és biztonságát – mondta a Népszabadságnak Charles Gati, a Johns Hopkins Egyetem professzora. – Ezt akkor egy pluralista Magyarország igényelte, beleértve az akkori Fideszt is, egységesen. Miután a Fidesz a nyugati elköteleződésű demokráciát illiberális, tekintélyuralmi rendszerrel helyettesítette, leginkább a csalódottságot érzem Clinton szavaiban. Egyébkent csak azt mondja, amit már Obama vagy McCain is rögzített.

A neves Közép-Európa-szakértő szerint „sajnos nagyon komoly bajok vannak a magyar–amerikai kapcsolatokban. Nemcsak a hivatalnokok, de az európai kapcsolatok iránt érdeklődő amerikaiak is tudják, hogy mi van Magyarországon." – A Budapestre küldött nagykövetasszony az Orbán-rendszer elismerését keresve mindezt gyakran elhallgatja nyilvános beszédei­ben. Ezt a jelenséget a diplomá­ciában „ügyfélfüggésnek" nevezik. Ami a hivatalos magyar választ illeti, azt nem érdemes kommentálni – fogalmazott.

Szijjártó az asztalra csapott

A külgazdasági és külügyminiszter szerint senki, még Bill Clinton volt amerikai elnök sem engedheti meg magának, hogy sértegesse a magyar embereket.

Szijjártó Péter keddi közleményében azt írta, hogy Magyarország szabadságát a magyar emberek harcolták ki, magyarok tízezrei adták életüket szabadságáért.

A magyar nép szabadságküzdelmének ilyen módon való lebecsülése elfogadhatatlan - fogalmazott.

Hangsúlyozta: nyilvánvalóan Bill Clinton is tudja, hogy a magyar emberek demokratikus parlamenti választásokon döntöttek Magyarország jövőjéről.

"Lehet, hogy a magyar emberek döntése nem tetszik Bill Clintonnak, de ez nem elég ok arra, hogy az egykori amerikai elnök így sértegesse őket" - közölte Szijjártó Péter.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.