Bilincsbe vert gyerekekre talált a pakisztáni rendőrség

A véletlenszerű ellenőrzés során egy karacsi iskola alagsorában 45, bilicsbe vert gyerekre bukkantak Pakisztánban. A rendőrség a kínzókamrának használt helységben drogfüggők és mentális betegségtől szenvedők közt találta meg a fiúkat, akik közül sokan alig 12 évesek voltak.

Fogvatartásuk alatt sokszor megverték őket, megvonták tőlük az ételt és arra akarták kényszeríteni őket, hogy csatlakozzanak a tálibokhoz. Az egyik fiú beszámolója szerint egy tálib harcos egyszer meg is látogatta őket, és azt mondta: most csak felkészítik őket a harcra, írja a pakisztáni Tribune.

A helyi rendőrség úgy nyilatkozott, a megtalált emberek 12 és 50 év között vannak, és nagy részük a pakhtun nemzetségből való. Az alagsorban fogva tartottak nagy része egyébként az iskola hallgatója volt, akiket kínzásnak vetettek alá – de voltak köztük drogfüggők, akiket szüleik kezelésre vittek az iskolába és szellemileg visszamaradottak is. – Úgy tűnik, a kormány egyfajta vallási-rehabilitációs iskolaközpontot akart létrehozni, és erre jelentős összeget kapott a gyerekek szüleitől is.

A rendőrség szerint az iskola titkára, a kínzásokat irányató Mufti Dawud megszökött a razzia alatt, így csak helyettesét és egy másik segítőt tudtak elfogni, akinél megtalálták az alagsori cellák kulcsait is. A bezárt gyerekeket azonnal hazaküldik szüleikhez, mihelyt a nyomozás lezárul.

A pakisztáni belügyminiszter nyomozást rendelt el, hogy fényt derítsenek az eset körülményeire, írja a BBC. Az országban egyébként több iskolát is meggyanúsítottak vele, hogy katonai kiképzőtáborokat tart fenn, és több szállal kapcsolódnak a tálibokhoz is. A nyilvántartások szerint 15 ezer iskola működik az országban, ahol két millió gyereket tanítanak, de valószínűleg rengeteg nem-hivatalos iskola is működik, ahol a legszegényebb családok gyerekei tanulnak.

Iskolásgyerekek nézelődnek azt követően, hogy pakisztáni rendőrök kimentették őket egy muzulmán vallási iskolából
Karacsi, 2011. december 13. Iskolásgyerekek nézelődnek azt követően, hogy pakisztáni rendőrök kimentették őket egy muzulmán vallási iskolából, ahol 68 diákot, köztük gyermeket tartottak fogva bokájuknál fogva egy föld alatti szobában Karacsi pakisztáni kikötőváros külvárosában. A diákok elmondása szerint kegyetlenkedtek velük és az iszlám szent háborúra, azaz dzsihádra készítették fel őket. (MTI/EPA)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.