Bildt: Nem minden hágai ítélet volt teljesen meggyőző

Szerbia újabb pofonként élte meg, hogy csütörtökön Ramush Haradinajt, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egykori regionális vezetőjét felmentették a szerb civilek megölésével kapcsolatos vádak alól.

– Nem szabad hagyni Szerbia, Horvátország és Bosznia-Hercegovina népeinek, hogy a fájdalom gátja legyen az ígéretes jövőnek – idézte a b92 hírportál a svéd kormányfő washingtoni szavait. Karl Bildt ugyanakkor hozzátette: bizonyos hágai ítéletek meggyőzőbbek voltak, mások kevésbé. Igaz, Haradinaj csütörtöki és Ante Gotovina horvát tábornok múlt heti felmentésének kommentálását megkerülte, mondván, nem olvasta az ítéletet.

Belgrád mind a horvát, mind a koszovói vádlott felmentését igazságtalan ítéletnek minősítette. Bár az államfő, Tomiszlav Nikolics szerint mindez bizonyítja, hogy a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetözi Törvényszék (ICTY) elfogult, a kormány képviselői óvatosabban fogalmaznak. Az ítéletet ugyan ők is vitatják, ám az együttműködés felfüggesztését az ICTY-jal, vagy a tárgyalásokat Pristinával nem függesztik fel, ahogyan cél maradt az EU-tagság is.

Az ICTY elmúlt féléves munkájáról készült értékelést a jövő héten az ENSZ Biztonsági Tanácsa is megvitatja. – Ez jó alkalom lesz arra, hogy jogi tényekkel támasszuk alá véleményünket a hágai testületről – nyilatkozta Aleksandar Vucic, szerb kormányfőhelyettes. – Azok az emberek meghaltak, és nem szolgáltattak nekik igazságot. A hágai törvényszéket nem érdekli a Krajinából elűzött 300 ezer szerb sorsa. Talán a szerbek élete kevesebbet ér másokénál? – tette fel a kérdést Vucic a parlamentben, jelezve az ENSZ BT-ben esedékes vita várható hangulatát.

Haradinaj felmentése megnehezíti a szerbek és az albánok közötti jó kapcsolat kialakítását – nyilatkozta a szerb igazságügyi miniszter. Nikola Szelakovics szerint az nem lehet, hogy Haradinaj, Gotovina ártatlanok, miközben a 15-22 évre elítélt Nebojsa Pavkovics, Vladimir Lazarevics és mások bűnösök. – Az erő fontosabb, mint a jog – vonta le az ítéletekből a következtetést az igazságügyi miniszter, aki szerint a kormánynak végig kell gondolnia, hogy lehetséges-e az együttműködés "a bűnözőket szabadon engedő bírósággal".

Carl Bildt a blogjában azt írja, megérti az esettel kapcsolatos izraeli felháborodást
Swedish Foreign Minister Carl Bildt addresses a news conference during an European Union foreign ministers meeting in Brussels July 27, 2009. European Union foreign ministers on Monday called for an assessment of Iceland's fitness to join the bloc, signalling the formal start of its accession process. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.