Hallgatni ment Brüsszelbe az amerikai alelnök

Meghallgatni jött Brüsszelbe az atlanti szövetségeket Joe Biden amerikai alelnök, aki gyors cselekvésre szólított fel Afganisztánban, s értésre adta, hogy a rendezési kísérletbe be kell vonni Pakisztánt, Iránt és Indiát. Washingtonnak egyelőre nincs favoritja az afganisztáni elnökválasztáson.

Konszenzuskeresőben érkezett a NATO brüsszeli központjába Joe Biden amerikai alelnök, aki a tagországok képviselőinek elmondta: szeretné véleményüket figyelembe venni, s a hallottakat beépíteni az Obama-kormány új afganisztáni politikájába. – Nem akarunk Afganisztánban maradni, ezért világos és elérhető célokat kell meghatároznunk – hangoztatta Biden azon a sajtóértekezleten, amelyet Jaap de Hoop Scheffer NATO főtitkárral tartott.

Az amerikai alelnök csak néhány nappal azután érkezett Európába, hogy Hillary Clinton külügyminiszter ugyancsak Brüsszelben találkozott az atlanti szövetség tagországainak diplomáciai vezetőivel. Biden is jelezte, hogy az új kihívásokkal szembe kell nézni, bármennyire belefáradt is a közvélemény a háborúba az Egyesült Államokban, Európában és másutt. De Amerikát terrortámadás érte 2001. szeptember 11-én, s a terrorfenyegetés nem tűnt el, mint azt például a mumbai akció is bizonyította nemrégiben.

Ám Afganisztánban nem lehet csak katonai megoldásra jutni, szükség van egyéb erőfeszítésekre is. Meg kell próbálni bevonni a rendezésbe a mérsékelt tálibokat. Biden idézte Richard Holbrooke közép-ázsia  megbízottat, aki szerint csupán a tálibok öt százaléka hajthatatlan, huszonöt százaléka bizonytalan, míg hetven százaléka csak a pénz miatt vesz részt az akciókban. Az alelnök szerint fontos, hogy az afgán hadsereget kiképezzék és felfegyverezzék a biztonsági feladatok ellátására.

Értesüléseink szerint a találkozó résztvevői nagyra értékelték Biden figyelmét, és készségét a vélemények meghallgatására. Az amerikai alelnök jelezte, hogy az augusztusi afgán elnökválasztás jelöltjei között Washington egyelőre nem talált olyat, akit előnyben részesítene. Azt is értésre adta, hogy a rendezésbe be kell vonni az említett Pakisztánt, illetve Indiát, de Iránt is – függetlenül a nukleáris programját övező nemzetközi feszültségtől.

Joe Biden a brüsszeli sajtótájékoztatón
Joe Biden a brüsszeli sajtótájékoztatón
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.