Biden: Koszovó függetlensége megmásíthatatlan

Koszovó függetlensége megmásíthatatlan tény, s az Egyesült Államok továbbra is támogatni fogja a volt szerb tartományt a demokratikus és soknemzetiségű közösség létrehozásában - jelentette ki csütörtökön Pristinában Joe Biden amerikai alelnök.

A politikus háromnapos nyugat-balkáni körútja lezárásaként érkezett Koszovóba, ahol lelkes fogadtatás után tárgyalt Fatmir Sejdiu államfővel és Hasim Thaci miniszterelnökkel. A találkozón jelen volt a koszovói parlament elnöke, a külügy- és a védelmi miniszter is. Joe Bidennek ezután Fatmir Sejdiu átadta az Arany Szabadságrendet, a második legnagyobb kitüntetést, amelynek odaítéléséről ő maga dönt.

A kitüntetést átvéve az amerikai alelnök kijelentette, hogy a függetlenségét tavaly februárban kikiáltott Koszovó intézményei jelentős fejlődésen mentek keresztül, s továbbra is demokratikus, több etnikumot képviselő intézményekként kell működniük. Amíg ezt teszik, az Egyesült Államok támogatni fogja Koszovót - mondta, hozzátéve, hogy Koszovó szerbek és albánok közti felosztása elfogadhatatlan Washington számára.

A térség jövőjével kapcsolatban Joe Biden leszögezte, hogy az Egyesült Államok szerint az egész Balkánnak az Európai Unió felé kell orientálódnia.

Az amerikai alelnök a ceremónia után beszédet mondott a koszovói törvényhozásban, ahonnan előbb a nyugat-koszovói Visoki Decani kolostorba, a szerb ortodox egyház egyik legszentebb helyére látogat, majd a Ferizaj (Urosevac) melletti hatalmas amerikai támaszponton, a Bondsteelen, amerikai katonákkal találkozva fejezi be nyugat-balkáni látogatását.

 

 

Joe Biden amerikai alelnök Pristinában tárgyalt Fatmir Sejdiu koszovói államfővel és Hasim Thaci miniszterelnökkel 2009. május 21-én
Joe Biden amerikai alelnök Pristinában tárgyalt Fatmir Sejdiu koszovói államfővel és Hasim Thaci miniszterelnökkel 2009. május 21-én
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.