Biciklipumpával sterilizáltak nőket Indiában

Eljárást indítottak Indiában az ellen nyugdíjas sebészorvos ellen, aki múlt pénteken biciklipumpával sterilizált 56 nőt egy állami egészségügyi központban a kelet-indiai Orisza állambeli Banarpálban.
A sebészorvos, Mahes Csandra Rout ellen vádat emelhetnek, a klinika pedig nem fogja többé ideiglenes jelleggel egy-egy műszak vállalására behívni – jelentette be Arti Ahudzsa, a szövetségi állam egészségügyi minisztere.

Egy sterilizációs műtétnél a beteg hasüregét fel kell fújni, hogy a sebészeti műszerek könnyen hozzá tudjanak férni a műtendő területhez, Indiában pedig előfordul, hogy szén-dioxidos inszufflátor helyett biciklipumpát használnak. Ez a banarpali klinikán annak ellenére történt így, hogy az egészségügyi intézménynek volt inszufflátora. „Ha biciklipumpát használ valaki, nem lehet tudni, mennyi levegő kerül a hasüregbe, amely így akár fel is robbanhat" – mondta Naresh Trehan Új-Delhiben dolgozó főorvos a CNN-nek.

Hasonló botrány robbant ki novemberben, mikor 13 nő halt meg India középső részén fekvő Cshattíszgahr államban, Ekkor hat órán belül 83 nőn hajtottak végre sterilizációt. Húsz másik nő akkor válságos állapotba került. Másik ilyen eset híre 2012 januárjában robbant ki, akkor három férfit tartóztattak le India északkeleti Bihar tartományában, miután két órán belül 53 nőt operáltak meg.

Indiában helyi hatóságok a családtervezési program keretében indítottak sterilizációs programot, és 1400 rúpiát (mintegy 5600 forintot) fizettek azoknak a nőknek, akik hajlandóak meddőségi műtétnek alávetni magukat. A műtétet a pénzért cserébe ezért főleg szegény családból származó nők vállalják. A célra sterilizációs központot hoztak létre, ott hajtották végre az orvosi beavatkozásokat, amelyek közül nyolc halálos kimenetelű volt.

Az újdelhi kormány aggódik a népességnövekedés miatt. Sokan azt feltételezik, hogy 2030-ra Kína lakosságát is meghaladja az indiaiak száma. Ezért a hatóságok megpróbálják kisebb családok vállalására rávenni az embereket. A sterilizálással kapcsolatos országos kampányt az 1970-es években beszüntették, azonban sokan állítják, hogy ezután is férfiakat és nőket kényszerítettek az operációra.

Az elmúlt időszakban egyre több orvosi rémtörténet lát napvilágot Indiában. Az északi Pandzsáb államban legalább 15-en elvesztették látásukat, miután szürkehályog-műtétet hajtottak végre rajtuk – írja az al-Dzsazíra. Az érintettek kérvényt nyújtottak be a Nanak Guru Jótékonysági Alapítványnak, annak a nem kormányzati szervezetnek, amely azt a tábort vezeti, ahol a műtéteket végezték. Összesen 62 emberen hajtottak végre látásjavító műtétet úgy, hogy az alapítványnak állítólag engedélye sem volt a tábor üzemeltetéséhez.

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.