Bezúzták Rudolf Hess sírját

Véget érhet a szélsőjobboldali zarándoklat a bajor Wunsiedelbe: szerda éjjel a hatóságok bezúzták Rudolf Hess sírját.

Az egykori náci politikust a nürnbergi perben ítélték életfogytiglani börtönre, és 1987-ben, 93 évesen  a berlin-spandai börtönben öngyilkos lett.

Hess úgy végrendelkezett, hogy Wunsiedelben temessék el, a szülei sírja mellett. Végakaratát tiszteletben tartották, ám sírja az utóbbi években a szélsőjobb zarándokhelye lett, hiába igyekezett a rendőrség azt betiltani. A Süddeutsche Zeitung információi szerint Hess sírját szerda éjjel titokban kinyitották, maradványairt kiemelték, elhamvasztották, és a hamvakat a tengerbe szórták. Ezzel a leszármazottak kívánságát teljesítették, a sír pedig végleg megszüntették.

Rudolf Hess, akit sokáig Hitler helyettesének tartottak, 1941-ben Nagy-Britanniába repült - azóta is vitatott, hogy Hitler megbízásából vagy sem - hogy a britekkel tárgyaljon egy Szovjetunió ellenes szövetségről. A britek azonban elfogták, és a Towerbe zárták, majd a háború után kiadták a nürnbergi bíróságnak.

A szélsőjobb zarándokhelyévé vált Hess- sírt szerdán bezúzták
File photo of the grave of Adolf Hitler's deputy Rudolf Hess in Wunsiedel, August 16, 2000 file picture. The grave of Hess, the last member of Hitler's cabinet to have died, has been re-opened and his remains have been removed for cremation, German media reported July 21, 2011. His ashes will be buried at sea at a later stage to stop future neo Nazi demonstrations around the anniversary of Hess' death. REUTERS/Michael Dalder/Files (GERMANY - Tags: POLITICS SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.