Bezavart az olasz politikába az államfő

Pánikot keltett a pénteki olasz sajtó szerint a tavaszi választásokra készülő pártok között Giorgio Napolitano elnök bejelentése, miszerint az örökös szenátor Mario Montit nem lehet miniszterelnöknek jelölni.

Napolitano szavai meghökkentették az egész olasz politikát, bal- és jobbközépet és centrumerőket egyaránt – írta az olasz sajtó. A köztársasági elnök nem tett mást, mint kategorikusan kizárta, hogy a jelenlegi római szakértői kormány vezetője a helyén maradjon a néhány hónap múlva esedékes parlamenti választások után is.

Giorgio Napolitano
Giorgio Napolitano: magára szavaz?

Montit egyik párt sem jelölheti saját miniszterelnök-jelöltjeként, mivel Monti örökös szenátor, és az alkotmány értelmében örökös szenátor nem indulhat választáson – hangoztatta Napolitano. Az államfő hozzátette: ez nem zárja ki, hogy Montitól a választások után akármelyik párt "véleményt, együttműködést vagy elkötelezettséget kérjen". A lapok szerint Napolitano így zárta le azt a vitát, amely Monti választások utáni szerepét övezi, és megakadályozta, hogy a pártok Montit "a zakójánál fogva ide-oda rángassák".

Eddig a baloldali Demokrata Párt (PD), a jobbközép Szabadság Népe (PdL) és a centrumpártok is kivétel nélkül a Montival való folytatást ismételték kampányjelszóként. A sajtó szerint Napolitano nem tett mást, mint előkészítette Monti számára a májusban megüresedő köztársasági elnöki széket. Ezzel a kormánypalotába ismét pártpolitikus kerülne anélkül, hogy Olaszországnak meg kellene válnia az Európai Unió és a nemzetközi piac bizalmát garantáló Montitól – vélték az újságok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.