Bezárta jemeni nagykövetségét az Egyesült Arab Emírségek

Franciaország, USA, Anglia, Németország, Olaszország és Szaúd-Arábia után szombaton az Egyesült Arab Emirátusok jelentette be, hogy bezárják a jemeni fővárosban, Szanaában lévő nagykövetségüket.
Huszonhatan haltak meg a síita húszik és az al-Kaida által támogatott szunnita törzsi harcosok közti összecsapásokban szombaton Jemenben - jelentették helyi források, miután az Egyesült Arab Emirátusok úgy döntött, csatlakozva a nyugati országokhoz bezárja nagykövetségét az országban - írja a Reuters. Az ország déli hegyes tartományában al-Bajdában folyó heves harcokban biztonsági és törzsi források szerint 16 húszi lázadó és tíz szunnita törzsi harcos és milicista vesztette életét.

Az Emirátusok nagykövetségének bezárásáról a WAM állami hírügynökség számolt be. A mostani az első eset, hogy egy arab ország bezárja jemeni képviseletét.

A jemeni fővárost szeptemberben Irán által támogatott síita húszi felkelők foglalták el, akik januárban megszállták az elnöki palotát is. A húszik a múlt héten feloszlatták a parlamentet, és házi őrizet alá helyezték Abed Rabbo Manszúr Hádi elnököt, valamint a kormány minisztereit. A Perzsa-(Arab-)öböl menti országok államcsínynek minősítették a lázadók lépéseit.

Az ENSZ néhány nappal ezelőtt arra figyelmeztetett, hogy Jemen a belháború szélére sodródott és a káosz kedvez az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi erősödésének. A világszervezet közvetítésével hétfőn tárgyalások kezdődtek a szemben álló jemeni felek között a belső konfliktus megoldására, de ezeknek egyelőre nincs eredménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.