A legjobbkor bezárt a budapesti afgán nagykövetség

Takarékossági okok miatt zárt be Budapesten az afgán nagykövetség július elsején.

Az afgán kormány takarékossági okokból csökkenti a külképviseleti hálózatát - tudta meg a hvg.hu. Azt, hogy július elején bezárt az afgán nagykövetség, a Külügyminisztérium is megerősítette.

Zsohár Zsuzsa, a hozzánk érkező menedékkérőket segítő Migration Aid szóvivője azt mondta, az afgán bevándorlóknak ezután nem marad más választásuk, mint a Bevándorlási Hivatalon keresztül kapcsolatba lépni a bécsi afgán nagykövetséggel. Ezidáig ugyanis a budapesti követség segítségével tudták tolmács segítségét kérni, valamint az intézmény gondoskodott az anyakönyvi kivonat és a halotti bizonyítvány kiállításáról is.

„Jogi következménye nincs, de gyakorlati-technikai problémákat okozhat” – mondta az afgán nagykövetség bezárásáról Gyulai Gábor, a Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetője, aki szerint ez azt is mutatja, hogy afgán állam gyakorlatilag működésképtelen.

A követség bezárása főleg azok számára okozhat problémát, akik vissza akarnak menni Afganisztánba, mert akár több héttel is meghosszabbodhat az ügymenet. A Helsinki Bizottság tájékoztatása szerint jelenleg 5-6000 menedékkérő tartózkodik Magyarországon, ebből 2000 fő afgán.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.