Bevonhatják a Szíriába és Irakba utazók útlevelét Franciaországban

Franciaország féléves utazási tilalommal sújtaná azon állampolgárait, akik a gyanú szerint harcolni mennének Irakba vagy Szíriába.
A törvényjavaslat mellett érvelők szerint naponta két-három fiatal hagyja el Franciaországot, hogy aztán szélsőséges iszlamista csoportokhoz csatlakozzon a Közel-Keleten.

The Wall Street Journal párizsi tudósítója szerint általában fapados légitársaságok járatain utaznak Törökországba, ahonnan segítséggel átviszik őket Szíriába vagy Irakba.

Ezek a radikalizálódott fiatalok sokak szerint később Franciaország számára is veszélyt jelenthetnek, és az anyaországba visszatérve akár merényleteket is elkövethetnek.

Ennek megakadályozása érdekében terjesztették be a törvényjavaslatot – amely értelmében a féléves tilalom meghosszabbítható lenne –, ám a BBC szakértője szerint hiába vonnák be a veszélyesnek vélt személyek útleveleit: a Schengeni Egyezmény értelmében személyi igazolvánnyal továbbra is szabadon utazhatnának, egészen a görög-török határig, ahonnan átcsempésznék őket Szíriába vagy Irakba.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter szerint ezen túl azokat a weboldalakat is blokkolni kellene, amelyek a fiatalok toborzására jöttek létre. A javaslatokat azt követően jelentették be, hogy a francia hatóságok megállapították, a férfi, aki a vád szerint májusban négy személyt gyilkolt meg a brüsszeli zsidó múzeumnál, egy szíriai börtönben vált radikalissá.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.