Bevándorlók, fizessetek!

100 euró a tartózkodási engedélyért, 10 ezer euró a vállalkozásért: a római kormány Északi Ligás belügyminisztere szerint az EU-n kívüli bevándorlókkal szemben tervezett adókkal a külföldiek a gazdasági válság és az illegális bevándorlás megoldásában segíthetnek. Az intézkedés elszánt ellenzője az olasz püspöki kar.

Ha Olaszországban akartok élni és dolgozni, fizessetek! – ez a lényege annak a Berlusconi-féle biztonsági törvénycsomagnak, amit most vitatott az olasz parlament. Az már biztos, hogy az EU-n kívülről érkezett bevándorlóknak a tartózkodási engedély kiváltásakor és megújításakor illetéket kell fizetni, "ahogyan számos más európai országban" – hangoztatta a 100 eurós összeget tervező Roberto Maroni belügyminiszter

Maroni évi 100 milliós bevételt vár az intézkedéstől. A pénzből a dél-olasz szigeteken partot érőket kívánják ellátni és hazatoloncolni. "A bevándorlók is vegyenek részt az illegális migráció megoldásában, és segítsenek a gazdasági válságban is!" – tette hozzá Maroni. A javaslatnak része az is, hogy az EU-n kívüli bevándorlók, ha vállalkozást akarnak indítani, 10 ezer eurót helyezzenek letétbe.

Az illegális bevándorlók - vagyis azok, akik állandó lakhely, munkavállalási engedély és egészségügyi biztosítás nélkül tartózkodnak Olaszországban - 5-10 ezer euró közötti büntetést kockáztathatnának. Eredetileg Maroni börtönnel fenyegette őket, a büntetésvégrehajtó intézetek azonban túlzsúfoltak, és nem tudják fogadni a bevándorlókat.

Berlusconi 2008 tavaszán helyezte a biztonságpolitika középpontjába a az EU-n kívüli, tehát az észak-afrikai és ázsiai bevándorlók ügyét. Eddigi intézkedései azonban csak megnehezítették a már így is kiszolgáltatott bevándorlók integrációját – ítélte el a kormányterveket az olasz püspöki kar. Most az egyszer a baloldali ellenzék sem tartotta a belpolitikába való beleszólásnak az egyház véleményét.

A 2008-as statisztikai adatok szerint a közel hatvan milliós Itáliában több mint 3,5 millió külföldi telepedett le legálisan. Az illegálisok száma megközelíti az egymilliót. Az olasz gazdaságnak 730 ezer bevándorlóra van igénye; az idősekre és betegekre vigyázó gondozók (főleg ukrán asszonyok) száma azonban önmagában meghaladja a 700 ezret. A több mint 3,5 millió olaszországi vállalkozás 6,5 %-a van bevándorló kézben, többségük marokkói, kínai, albán és svájci. Az olasz cégek száma 30 ezerrel csökkent, a bevándorlóké ennek felével nőtt.

A magyarokra nem érvényesek a tervezett elôírások: 3 hónapnál hosszabb tartózkodás esetén azonban tanácsos rendezni helyzetüket a helyi anyakönyvi hivatalban való regisztrálással – mondta lapunknak Kovács Petra római konzul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.