Bevándorló magyarok Ausztriában

Ismét megtelt menekültekkel az alsó-ausztriai Traiskirchen menekülttábora. 

A Bécstől húsz kilométerre délre fekvő város szociáldemokrata polgármestere jelentette be pénteken az osztrák állami rádióban, hogy 1100 ember tartózkodik a táborban, jóllehet a tartomány és a belügyminisztérium 450 fős maximális létszámot állapított meg. Andreas Babler szerint a többi tartomány nem tesz eleget az Alsó-Ausztriával 2004-ben létrejött megállapodásnak. Ennek oka, hogy nem törvényről, hanem egyezményről van szó, amelynek be nem tartását a bécsi kormány nem tudja szankcionálni.

Elsősorban a nyugat-ausztriai tartományok bújnak ki a menekültek elhelyezésére vonatkozó szabályok alól. A helyzet Tirolban és Salzburgban a legrosszabb, noha mindkét helyen zöldpárti önkormányzati tanácsos a téma felelőse. Salzburgba 120 menekültet kellene még elhelyezni a kvóta alapján, Martina Berthold szerint azonban, mihelyst talál alkalmas helyet egy településen, az illetékes polgármester azonnal ellenkezni kezd. Ha a helyzet nem javul – így a 18 ezer lakosú Traiskirchen első embere –, akkor nem marad más lehetőség, mint a tábor bezárása.

A belügyminiszter, a néppárti Johanna Mikl-Leitner már fenyegetőzött azzal, hogy ha a tartományok közötti szolidaritás nem működik, akkor a tárca veszi kézbe az ügyet, s kiürült laktanyákba, esetleg konténerekbe fogja küldeni a menekülteket. Alsó-Ausztria mellett egyedül a bécsi tartomány tesz eleget a kvótának, amely legalább 88 százalékos teljesítést irányoz elő. Bécs 6600 menekültről gondoskodik, ez 50 százalékkal több a kötelezőnél. Ausztriában 22 ezer menekültet tartanak nyilván a hatóságok.

Traiskirchent hagyták maguk mögött azok a menekültek, főleg pakisztáni, afgán, csecsen férfiak, akik a rossz körülmények elleni tiltakozásul tavaly ősszel előbb a bécsi Fogadalmi templom előtti parkban táboroztak, aztán a hideg miatt behúzódtak a templomba. Összetűztek a hatóságokkal és szélsőjobbos csoportokkal, az osztrák államfő kérésére aztán egy szervita kolostorba vonultak át. Friss értesülések szerint most az osztrák főváros peremén, egy 180 négyzetméteres házban laknak. Az épületet egy a menekülteket támogató magánszemély bérli abból a fejenként 120 euróból, amennyit lakhatásra a menedékkérők kapnak.

Az osztrák adatok szerint nem csupán – az elsősorban Szíriából érkező –menekültek száma növekszik Ausztriában, hanem a bevándorlóké is. Nekik köszönhetően – a csökkenő születésszám ellenére – 2013-ban 8,5 millió lakosa volt az országnak. A külföldiek aránya 12,5 százalékot tett ki 2014 elején, a legtöbbjük (24,2 százalék) Bécsben lakik, a legkevesebben (6,8 százalék) Burgenlandban. A legtöbb letelepedő, 8456 ember Magyarországról érkezett tavaly,megelőzve a németeket (6759 ), a románokat (5700) és a lengyeleket (3824).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.