Bevándorlásról szóló népszavazást tartanak Svájcban

Az alpesi országban élők véleményt mondanak vasárnap a bevándorlás korlátozásáról és a jegybanki aranytartalékról. Svájcban a bevándorlók éves számát a lakosság 0,2 százalékában korlátoznák.
Ha az igenek nyernek, akkor a döntést a svájci kormánynak törvénybe kell foglalnia, és ezáltal 80 ezerről 16 ezerre csökkenne a bevándorlók éves száma. A népszavazást az Ecopop mozgalom kezdeményezte, amely összekapcsolja környezetvédelmet a népességnövekedés kontrolljával.

A népszavazás támogatói azzal érvelnek, hogy egy ilyen törvény csökkentené a nyomást az ország erőforrásaira. Az ellenzők ezzel szemben azt mondják, hogy a bevándorlás ellenes intézkedés árt a gazdaságnak. A Svájci Liberális Párt szerint az Ecopop kezdeményezése teljesen abszurd, és egyáltalán nem veszi figyelembe az ország gazdasági igényeit.

Az ország februárban már szavazott a bevándorlási kvóták bevezetéséről, felrúgva ezzel az EU-val kötött szabad mozgásról szóló megállapodást. Néhány svájci szerint a bevándorlás a környezetben is károkat okoz.

A svájciaknak egy másik kérdésről is véleményt kell mondania vasárnap. A Svájci Néppárt (SVP) köreiből származó javaslat azt indítványozza, hogy a svájci jegybanki devizakészletek legalább 20 százalékát a jövőben aranyban kellene tartani.

BBC tudósítója szerint  bár a munkanélküliség alacsony az életszínvonal pedig magas, a svájciak mégis aggódnak amiatt, amit túlzsúfoltságnak és környezetpusztításnak tartanak. Az alpesi ország népessége egymillióval nőtt az elmúlt húsz évben. Jelenleg 8,2 millió lakosa van, amelynek a 23 százaléka külföldi nagyrészt az EU-országokból érkezett állampolgár.  A tavalyi adatok szerint a bevándorlók száma 81 ezer volt az alpesi országban.

A közvélemény-kutatások szerint a szavazás szoros lesz, de az eredmény inkább a nemek irányába mozdul majd el.

A népszavazást kezdeményező Ecopop külföldön is igyekszik korlátozni a túlnépesedést azzal, hogy a svájciak 10 százalékának nyújt segélyezést a családtervezéshez. Svájcba a legtöbb bevándorló Olaszországból, Németországból és a jugoszláv utódállamokból érkezik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.