Beutazási illeték az Egyesült Államokba - az EU vizsgálódik

Elemzi az Európai Bizottság azokat az amerikai terveket, amelyek szerint a jövőben 10 dollár beutazási illetéket rónának ki az Egyesült Államokba vízummentesen érkező turistákra. Tudósítónktól

Európa máris nehezményezi, hogy az eddigiekkel ellentétben pénzbe kerülhet majd az elektronikus utazási jóváhagyás, amely az új EU-tagállamok zömében - így hazánkban is - nemrég váltotta fel az amerikai beléptetéshez korábban szükséges turistavízumot.

Az amerikai szenátus szerda este fogadta el az idegenforgalom népszerűsítését célzó törvény tervezetét, és átküldte a képviselőházba. Ha a jogszabály életbe lép, az óceán ezen partjára vízum nélkül érkezőknek kétévente - vagy pedig útlevelük lejártakor (amelyik előbb bekövetkezik) - tíz dolláros (1870 Ft) regisztrációs illletéket kell fizetniük.

Ez jóval olcsóbb ugyan a vízumnál, de John Bruton, az Európai Bizottság washingtoni nagykövete közölte: "Csak az "Aliz Csodaországban" fordulhat elő, hogy egy büntetési tétel elősegíti a tevékenységet, amire kivetik".

Pedig az amerikaiak éppen ezt hiszik. - Országunk gazdasága bajban van, és az idegenforgalmi promóció része a megoldásnak. Ez a már nagyon is hiányzó jogszabály hozzájárul, hogy az Egyesült Államok több ezer munkahelyet teremtsen, és a külföldi látogatók itt elköltött újabb milliárdjait fogadja - fogalmazott Roger Dow, az USA Utazási Szövetsége szervezet elnök-vezérigazgatója.

Bruton viszont elképzelhetőnek nevezte, hogy amennyiben az EU úgy látja: az amerikai intézkedések az új illetékkel együtt már lényegében vízumot adnak ki, úgy maga is megfontolja a hasonló lépést az USA állampolgáraival szemben. Michele Cercone brüsszeli szóvivő szavai szerint az EU most elemzi a terveket. Az USA 10 dolláros terve a kanadai állampolgárokra nem vonatkozna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.