Betonfal a nagybányai romák körül

A most befejezett, két méter magas falat az önkormányzat építtette meg, arra hivatkozva, hogy a panelben élők rendszerint zaklatják a környékbelieket, a legalapvetőbb higiéniai szabályokat sem tartják be, és a környéken magas a bűnözési arány.

Nagybánya polgármestere, Catalin Chereches elmondta, le fogják festeni a betontéglából épült falat. A fal megépítésével együtt az önkormányzat a panelt és annak környékét is felújította. A polgármester legújabb ötlete az – írja a Krónika –, hogy a betonfalra helyi fotó- és képzőművészek alkotásait helyezik el. A városvezető elmondta: annak kapcsán fogalmazódott meg benne az ötlet, hogy látta a médiának a fal iránti hatalmas érdeklődését, ezért úgy gondolta, megpróbálja turisztikai látványossággá tenni a vitatott falat.

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) hivatalból eljárást indított a polgármester ellen. A testület azt vizsgálja meg, hogy a fal megépítése szegregációnak minősül-e vagy sem - nyilatkozta a lapnak Asztalos Csaba, a testület elnöke.

Több roma jogvédő szervezet gettósításnak nevezte a polgármester kezdeményezését, aki szerintük szegregációra törekszik azzal, hogy a közel két méter magas és száz méter hosszú betonfallal keríttette be a romákat. A romániai romák civil egyesülete szerint a fal megépítése a második világháborúbeli zsidó negyedekre emlékeztet, és ez - mint felhívják a figyelmet - elfogadhatatlan az emberi jogok mellett elkötelezett Romániában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.