Egy százalék alatt is veszélyes egy náci párt?

Ismét nekifutnak a németek a szélsőjobboldali NPD alkotmányos betiltásának. A téma korábban már nagy vitákat váltott ki, és ezúttal sem lesz ez másképp: rengeteg a kétség, hogy a betiltás valóban megfelelő megoldás-e a szélsőséges mozgalmak kezelésére.

Ma a német tartományok belügyminisztereinek kezdeményezésére a felsőház (Bundesrat) ad be beadványt a karlsruhei székhelyű alkotmánybírósághoz, és ebben kezdeményezik a szélsőjobboldali NPD betiltását. A több mint 250 oldalas dokumentumban megpróbálják bizonyítani a hitleri NSDAP ideológiájának folytonosságát az NPD politikája mögött – írja a Süddeutsche Zeitung.

Az indítványhoz a Bundestag és a szövetségi kormány nem csatlakozott, hiába sürgette azt a Baloldali párt. Szerintük egy egységes fellépéssel nagyobb esély lenne a sikerre. Hans-Peter Friedrich (CSU) szövetségi belügyminiszter viszont úgy vélekedett, hogy veszítsenek csak a tartományok egyedül, a kormány ebben nem szeretne részt venni. Egy esetleges kudarc felbátoríthatja a szélsőségeseket – érvelnek többen. A kormány arra is felhívta a figyelmet, hogy a betiltáshoz bizonyítani kell, hogy az adott párt valódi súllyal rendelkezik, ami az egy százalék alatt álló, és az elmúlt években gyengülő NPD-ről nehezen mondható el.

Mint emlékezetes, az első kísérlet az NPD betiltására (Gerhard Schröder SPD-Zöld kormányának indítványa volt)  2003-ban kudarcot vallott, mert a német alkotmányvédelem beépített embereinek vallomására épített. Erre hivatkozva az alkotmánybíróság elutasította a beadványt.

A tartományi belügyminiszterek azonban ezúttal optimisták, Boris Pistorius (SPD), az alsószászországi tárcavezető úgy vélekedett, hogy most az alkotmányvédelem emberei nélkül is elegendő és megbízható anyagot gyűjtöttek össze. A Deutsche Wellének nyilatkozó dortmundi politológus, Claudia Luzar azonban nem osztja az optimizmust, Miután átrágta magát a teljes beadványon, semmi új információt nem talált az NPD-ről – nyilatkozta.

A németországi bevándorlók és kisebbségek szerint viszont épp elég jogalap van a jelenleg két tartományi parlamentben is jelen levő NPD betiltására. Nyíltan heccelik a közvéleményt, uszítanak a bevándorlók ellen, szítják a belső feszültségeket. A szövetségi választási kampányban óvszereket osztogattak a külföldieknek, hogy így jelezzék, nemkívánatos a szaporodásuk Németországban. És mindezt állami pénzből tehetik.

Az észak-rajna–vesztfáliai belügyminiszter, Ralf Jäger azzal érvelt, hogy az alkotmányos tilalom végre megfosztaná a szélsőjobboldali pártot a logisztikai hátterétől. Nem kaphatnának több állami támogatást a választási kampányaikhoz, hiszen mégiscsak nonszensz, hogy adóeurókból terjeszthetik az ideológiájukat.

A német rendőrszakszervezet elnöke viszont szkeptikus, szerinte nem fog sikerrel járni a betiltás. Hasonlóan vélekedik a német alkotmánybíróság korábbi elnöke, Hans-Jürgen Papier is, szerinte egy párt betiltása kivételes eszköz. Az alkotmányellenes nézetek terjesztése nem elég indok, az alkotmányos tilalomhoz az is kellene, hogy az NPD agresszívan, aktívan támadja az alapértékeket és az alkotmányos rendet. Mint a Deutsche Wellének nyilatkozó szakértők rámutatnak, csekély a civil társadalom részéről érkező nyomás is, bár a legtöbben egyetértenek azzal, hogy az NPD szélsőséges és alkotmányellenes párt, a betiltását mégsem támogatják.

Claudia Luzar is úgy véli, hogy ez nem megoldás a problémára: ha illegalitásba süllyednek, akkor még nehezebb nyomon követni és ellenőrizni ezeket a mozgalmakat – fejtegette.

NDP-s szimpatizáns
A supporter of the far-right National Democratic Party of Germany (NPD) attends a gathering of the party commemorating a 1953 East German workers uprising in Berlin June 17, 2012. Some 20 NPD supporters gathered in Berlin's Karl Marx Allee where East German workers rose up against the communist government of the GDR in 1953. The right wing rally attracted some 200 counter-demonstrators from various left-wing groups and parties. REUTERS/Thomas Peter (GERMANY - Tags: POLITICS CIVIL UNREST ANNIVERSARY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.