Betiltották Lenin reklámját

Visszavonta lenines reklámkampányát a legnagyobb lengyel távközlési cég. A Polska Telefonia Cyfrowához (PTC) tartozó Heyah cég a fogyasztók kérésére hivatkozva döntött úgy, hogy visszarendeli az utcai plakátokat, amelyeken Lenin buzdít minél több csevegésre, és eltűnik az a tévéreklám is, amelyen a szovjet forradalmi vezér egy randi alatt egy fiatal lány szeméből ugrik elő véres könycseppként, hogy aztán az éttermi asztalon vonulva hirdesse a kedvező tarifákat. – Félő, hogy a fiatalok pozitív képpel társítják Lenint – idézte a BBC a reklámmal kapcsolatban a lengyelországi Nemzeti Történelmi Emlékezet Intézetének igazgatóját. A kommunista éra bűneinek feltárására létrehozott intézményt vezető Lukasz Kaminski szerint a reklámfigura relativizálja a kommunizmushoz kötődő emberiség elleni bűntetteket.

A reklámmal szemben fellépett a Twoja Sprawa (A te ügyed) társadalmi szervezet is, felkínálva a PTC dolgozóinak, hogy befizeti őket egy történelmi kurzusra, ahol megismerkedhetnek a kommunizmus rémtetteivel.

Vlagyimir Iljics Uljanov (Lenin) nemcsak az egyébként gunyoros hangvételű lengyel reklámokból tűnik el, de újabban olyan országokból is, ahol eddig kevésbé látványosan igyekeztek megszabadulni a forradalmi Szovjet-Oroszország Népbiztosok Tanácsát vezető bolsevik pártvezér emlékétől: az ősszel Mongóliában bontották el főtéri szobrát. A fővárosban 1954-ben felállított, két és fél méteres bronzszobor kikiáltási ára 280 dollár lesz.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.