Betiltottak egy neonáci szervezetet Németországban

Alkotmányellenes tevékenység miatt betiltottak egy neonáci szervezetet hétfőn a németországi Szászország tartományban.

A Döbelni Nemzeti Szocialisták nevű csoport a hitleri rezsim eszmerendszerét és jelképeit alkalmazva kinyilvánította, hogy közösséget vállal a nemzetiszocializmussal - indokolta a döntést a szászországi belügyminisztérium. "Nem engedhetjük, hogy gyűlöletet és félelmet keltsenek a hazánkban" - tette hozzá Markus Ulbig tárcavezető, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa. A szervezetet egy razzia keretében számolták fel. Az akcióban több mint 30 rendőr vett részt, egyszerre hét helyszínen tartottak házkutatást. Egyúttal lekapcsolták a szervezet honlapjait, kivéve egyet, mert az oldalt kiszolgáló szerver Törökországban működik.

A volt NDK területén fekvő tartományban a hétfőn felszámolt csoporttal együtt három neonáci szervezetet tiltottak be a rendszerváltás óta. Más keletnémet tartományokban is számos újnáci csoportosulást szüntettek meg alkotmányellenes tevékenység miatt az újraegyesítés óta, Brandenburgban például már nyolc kisebb-nagyobb szervezet jutott erre a sorsra.

A volt NDK területén kialakult militáns neonáci szubkultúra leghírhedtebb csoportja a Türingiában létrejött Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU). A legkevesebb tíz gyilkosságért felelősnek tartott terrorista sejtet nem a hatóságok számolták fel, hanem lelepleződött, amikor 2011 novemberében az egyik tag feladta magát, a másik kettő pedig öngyilkosságot követett el.

A neonáci ideológiát hirdető Német Nemzeti-demokrata Pártnak (NPD) is elsősorban Németország keleti részén vannak követői. A párt Szászországban és egy másik keleti tartományban, Mecklenburg-Elő-Pomerániában is rendelkezik képviselettel a helyi törvényhozásban. A többi 14 tartományi gyűlésben és a Bundestagban, a szövetségi törvényhozás alsóházában nincsenek képviselői.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.