Betiltották a bosszúpornót

Kaliforniában ezután ezer dollárra büntetik azokat, akik az exükről készült meztelen képeket tesznek fel az internetre. Fél év börtön is lehet a dologból.

Jerry Brown kormányzó szerdán aláírta a törvényt, amely Kaliforniában betiltja a bosszúpornót, vagyis hogy ezután valaki volt partneréről meztelen videókat vagy képeket tegyen fel az internetre. Az azonnali hatállyal életbe lépő törvény vétségnek nyilvánítja, ha az intim felvételek az érintett  ex beleegyezése nélkül jelennek meg a világhálón, amiért a bűnelkövetőket ezer dollár pénzbüntetésre, de akár fél év börtönre is lehet ítélni, ha bizonyítható, hogy az áldozatokat meg akarták alázni.

Ahogy Anthony Cannella republikánus szenátor, a törvényjavaslat szerzője felhívta a figyelmet, hogy a közösségi média korában a bosszúpornó kezd nagy probléma lenni, és bár a helyi törvények nyilvánvalóan megengedték, hogy valaki polgári pert indítson az interneten hozzáférhető meztelen képek miatt, valódi eszköz mindeddig nem volt a kaliforniai igazságszolgáltatás kezében az áldozatok védelmére. Mások inkább fenntartásokkal üdvözölték az törvényt. Így az a Holly Jacobs is, aki End Revenge Porn néven Floridában érdekvédelmi szervezetet alapított. Jacobs szerint a kaliforniai törvény csak első lépésnek jó, beleegyezésnek veszi ugyanis, ha valaki maga oszt meg intim felvételeket az aktuális partnerével, amelyek szakítás után felkerülnek a világhálóra. Az Egyesült Államokban több olyan honlap is van, amelyik kifejezetten bosszúpornót vár a felhasználóktól. (Kiváló pénzkereseti lehetőségről van szó. Az egyik első honlap, az Is Anyone Up tulajdonosa ellen az FBI is vizsgálatot indított, Hunter Moore-nak pedig végül le kellett húznia a rolót: oldala tavaly májusban eltűnt az internetről.)

A törvénnyel nem mindenki ért egyet. Az ismert emberi jogi szervezet, az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetsége (ACLU) szerint a jogszabály a szólásszabadságot sérti. Ha egyáltalán szavazásra bocsátották, szabadságjogi aggályok miatt hasonló javaslat más szövetségi államokban – többek között Floridában – is elbukott már.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.