Betiltották a vetkőzést Machu Picchuban

Turisták 2010-ben az inka romvárosnál. Terjed a feltűnési viszketegség
Turisták 2010-ben az inka romvárosban. Terjed a feltűnési viszketegség
Enrique Castro-Mendivi / Reuters

A feltűnési viszketegségben szenvedő turisták miatt a perui hatóságok úgy döntöttek, hogy megerősítik a biztonsági szolgálatot a festői inka romvárosban, Machu Picchuban. Február végén felkerült az internetre egy videó, amelyen két turista rohan végig a romváros központi útján. Kezükben a cipőjük, a férfi hosszú haja lobog, a lány karján piros hátizsák, amúgy anyaszült meztelenek.  Mögöttük egy kétségbeesett őr lohol, esélytelenül.

A videó új dimenziókat nyitott a pucérkodásra hajlamos turisták előtt. A meztelen képek készítése már néhány hónapja amúgy is divat Machu Picchuban. A perui hatóságok tavaly egy ausztrál és egy új-zélandi turistát őrizetbe vettek, és törölték a fényképezőgépükről az ominózus felvételeket, de alighanem már késő volt, mert a képek egy idő után feltűntek a közösségi portálokon. Aztán megjelent az izraeli Amichay Rab fotója, aki a My Naked Trip címmel reklámozza ruhátlan önmagát a világ híres helyein, köztük természetesen a Machu Picchuban is.

Egy másik blogger, Paul Marshall a Naked at Monuments című blogjában azzal magyarázza a feltűnéskeltést, hogy így akarják népszerűsíteni a nudista mozgalmat. A filmeken gond nélkül megnézzük, ahogy embereket fejeznek le, de a meztelen test látványától még mindig zavarba jövünk – idézte a BBC az elkötelezett nudistát. 

Az Andok hegyláncai között fekvő Machu Picchut 1911-ben fedezték fel. Senki sem tudja, hogy az 1500-as években az inkák miért hagyták el szinte egyik napról a másikra a szabályos kőtömbökből épült, rejtélyes várost. Machu Picchu ma már az UNESCO-világörökség része. 2007-ben pedig a világ hét új csodája közé választották. A cuzcói nemzeti park vezetése mindenesetre úgy véli, egy ilyen helyen – amelyet a turisták többsége három-négy napos hegyi zarándoklat után ér el – nem helyénvaló ruhátlanul pózolni. Jobb híján most megduplázzák  az őrséget, amelyre nemcsak a pucér turisták miatt van szükség, hanem amiatt is, mert újabban egy másik szokás is felütötte a fejét, graffitizők firkálják össze a fehér kőtömböket. Ami ráadásul több kárt okoz, mint néhány feltűnésvágytól égő pucér alak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.