Betiltották a menekültek hatósági megalázását

Cseh szakértők és civil szervezetek szerint precedensértékű ítéletet hirdetett ki kedden a cseh alkotmánybíróság egy kitoloncolt kameruni férfi ügyében.

A taláros testület elmarasztalta azokat a rendőröket, akik indokolatlanul bilincselték meg és használtak könnygázt a felszólításuknak nem engedelmeskedő külföldivel szemben.

„Még a kitoloncolásra ítélt személy sem válik valamiféle tárggyá, amelyet az egyik pontról a másikra kell áthelyezni. Ő továbbra is ember, akit még ebben a helyzetben is tilos megalázni. Az emberséges és arányos eljárás a civilizált társadalom egyik értéke, amelyet ebben az esetben az intézkedő rendőrök semmibe vettek" - mutatott rá az ítélet indoklásában Katerina Simácková, a testület tagja.

A kameruni férfi 2010-ben érkezett barátnőjéhez Csehországban. Többször kért menekült státust, később pedig legalább letelepedési engedélyt, de nem kapott. Tavalyi ismételt próbálkozása is eredménytelen volt. Egyszer sem közölték vele az elutasítás okát.

Ezután a cseh idegenrendészet felszólította, hogy egy hónapon belül hagyja el Csehországot. Miután letelt a határidő és nem távozott, a hatóságok az egyik menekülttáborba szállították. Ezután fel akarták ültetni a török légitársaság Prágából induló gépére, ő azonban kétségbeesetten ellenállt. Ezért könnygázt vetettek be ellene, majd a légi kikötő csomagszállító tagoncáján, megbilincselve vitték a gépre. Majd fel akarták tuszkolni a fedélzetre, ahova viszont a repülőgép kapitánya nem engedte fel. Végül egy későbbi járattal hagyta el Csehországot.

A brnói székhelyű alkotmánybírósághoz civil szervezetek fordultak jogorvoslatért. A kedden kihirdetett döntést azért is fontosnak tartják, mert a cseh rendőrség az elmúlt hetekben több esetben ugyancsak kíméletlenül intézkedett a migránsokkal szemben - állapítja meg az idnes.cz internetes portál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.