Betiltották a melegfelvonulást Isztambulban

Biztonsági okokra hivatkozva betiltották a júniusi isztambuli melegfelvonulást. A hivatalos indok egy szélsőséges csoport fenyegetőzése.

Isztambul belvárosában most vasárnapra terveztek egy menetet a transznemű emberek támogatására, míg az idei melegfelvonulást, amely korábban a muzulmán világ legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye volt, egy héttel későbbre, június 26-ára hirdették meg.

Tavaly a melegfelvonulást hivatalosan nem tiltották be...
Osman Orsal / Reuters

A városi kormányzó hivatalának közleménye szerint a rendezvényeket kizárólag biztonsági okok miatt tiltották be. Az utóbbi időben több robbantásos merénylet is történt Isztambulban, amelyek mögött az Iszlám Állam, illetve a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állt – írja a brit Guardian.

A szervezők válaszul közölték, hogy jogi úton megtámadják a szerintük alkotmányellenes döntést. Az Evrensel című török lap által idézett aktivisták azt mondták, a történtek ellenére utcára akarnak vonulni.

Noha a homoszexualitás nem számít bűncselekménynek Törökországban, a homofóbia igen erőteljesen jelen van. Az egyik ultranacionalista ifjúsági csoport azzal fenyegetett, hogy meg fogja akadályozni a felvonulásokat. „(Üzenjük) állami tisztségviselőinknek: ne hagyják, hogy nekünk kelljen ezzel foglalkozni. Vagy tegyék meg, ami szükséges, vagy mi tesszük. Minden kockázatot vállalunk, hogy közvetlenül megakadályozzuk a felvonulást” – fenyegetőzött Kursat Mican, a csoport isztambuli vezetője, hozzátéve, nem vállalnak felelősséget a történtekért.

...de azért szétverték
...de azért szétverték
Osman Orsal / Reuters

S noha az isztambuli melegfelvonulások békések szoktak lenni, tavaly a rendőrség könnygázt vetett be a tömeg feloszlatására. A több ezer résztvevő ugyanis engedély nélkül vonult fel, mert az időpont egybeesett a ramadánnal, az iszlám böjti hónappal. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.